Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Hogyan kell a gportálon így...

Hogyan kell a gportálon így megcsinálni az oldalt?

Figyelt kérdés

Nemrég kezdtem gportálozni, és nem tudok pár dolgot megcsinálni rajta.

Mint itt: [link]

Hogyan kell ilyen főmenüket készíteni, vagy hogy is mondjam.. ?

És nem tudom hogy értitek-e hogy mire gondolok, de hogy kell megcsinálni azt hogy: Gportálon egy oldalon rákattintasz egy "oldalra" mint itt:

[link]

Na és akkor vannak ott olyan szövegek, amire ha rákattintasz akkor kihoz egy másik oldalt.Nem tudom értitek-e hogy mire gondolok.Kérlek segítsetek ha tudtok! :)

2014. márc. 21. 17:33
 1/2 Talindra válasza:

No, akkor sorrendbe.

Az első amire gondolsz, az egy fejléces menü. Itt elméletben csupán annyi történt, hogy az oldal tulajdonosa elkészített 6 külön álló képet, amelyek a feliratokat tartalmazzák (tehát az FO, Kezdetek, Kennelek satöbbi). Ezek mind külön álló képek. Ezeket értelem szerűen fel kell töltened valahova, de mivel sejtem már van G-portálos oldalad, érdemes egy olyan képtárat csinálnod, amit csak te látsz, kvázi "közép"-re helyezed.

Ezek után az oldal tulajdonosa szerzett egy kódot, aminek csupán annyi a dolga, hogy csinál egy táblázatot, amit aztán oda helyez az oldalon belül ahova csak akar. Ezt a kódot egy "Egyszerű" menüpontba kell helyezned, amit aztán vagy jobb vagy bal oldalra teszel. (Ugyebár azt tudjuk, hogyha módosítani szeretnél egy Egyszerű menüpontot, a legalján ott lesz két rublika: Modulfejléc megjelenítve és Modulkeret- és háttér megjelenítve. Ezekből ha kiveszed a pipát, az egyszerű menüpontod majdnem láthatatlan lesz. Ez a kódok szempontjából kedvező.)

A kód a következő:

<DIV style="LEFT: 140px; WIDTH: 120px; POSITION: absolute; TOP: 165px; HEIGHT: 150px">

<P align=center>ITT A MENÜPONT HELYE!</P></DIV>

forrás: aranymeli.hu

Értelmezés:

a LEFT: 140px -> parancs azt jelzi, hogy balról nézve mennyivel tolod jobbra a fejléces menüdet.

WIDTH: 120px -> parancs az egész táblázat szélességét jelzi, ezt minimum annyira állítsd, amekkora a képeid szélessége ÖSSZESEN, de persze az se zavar senkit, ha hosszabb, azonban vigyázz, mert ez a kód minden eddigi "fölött" van. Ezt úgy értem, hogy ha véletlenül a kódot úgy helyezed, hogy az rálóg tegyük fel a Vezérlőpúltra, akkor az problémás, mivel nem fogsz bírni rákattintani. Tehát érdemes bármiféle újonnan használt és még ismeretlen kód kipróbálására egy próba oldalt generálni, amit aztán úgy nyúzol ahogy kedved tartja. Természetesen ha valamit mégis elrontasz, csupán annyi a dolgot, hogy beírod az oldalad címét, tegyük fel www.bundaskenyer.gportal.hu/hiba Ez automatikusan egy hibaelhárító állapotba teszi az egész oldaladat, aminek hála a standard kinézet fog megjelenni. Ilyenkor minden eddigi kód inaktiválódik, és a vezérlőpúlton belül képes vagy kijavítani a problémát. Na de vissza az eredeti témához.

POSITION: absolute -> Ez így jó ahogy van, nem kell hozzá nyúlni.

HEIGHT: 150px -> Ez a táblázatod magasságát jelzi. Ugyanaz a helyzet, mint a magasságával.

TOP: 165px -> ahogy a LEFT esetében is, azt jelzi, hogy felülről mennyi pixelt tolod LEFELÉ.

P align=center -> a táblázatod BELSŐ tartalmát helyezi középre. Magát a táblázatot azonban nem.

Az "ITT A MENÜPONT HELYE!" szövegrészbe értelemszerűen az általad kreált képeket, avagy megírt szöveget kell behelyezni, a te esetedben a menüpontok képeit.

Azonban zárójelbe megjegyezném, hogy velem sokszor előfordult, hogy miután leokéztam a kódot, de még vissza akartam menni valamit változtatni, a második módosításra már a kód kicsit "átformálódott". Ne kérdezd miért, sokszor találkoztam már ilyesfajta problémával a G-portál esetén, hogy másodszori módosításra már helytelen a kód. Az egészből csak annyit akarnék kihozni, hogy folyamatosan mentsd el magadnak külön egy doksiba a kódodat, és akármikor szeretnél rajta változtatni mindig újra másold be, így a biztos. De ez már nem egészen biztos, csupán egy enyhe észrevétel.

A fejléces menüről ennyit.

A második probléma pofonegyszerű. A készítő csupán rálinkelt a szövegre egy másik oldalt, mindezt egy Egyszerű menüponton belül. Ezt úgy tudod megtenni, hogy belemész abba a bizonyos Egyszerű menüpontba, mintha módosítani szeretnéd (ugyebár Vezérlőpúlt -> kikeresed a menüpontot -> katt a ceruza ikonra) és ott megtalálod ezt...

[link]

az ikont. Jelöld ki a szöveget ami szeretnéd, hogy egy másik hivatkozásra mutasson, tehát a példa esetében vegyük a Anita istállóját. Kijelölöd azt a szövegrészletet, rámész erre az ikonra, majd az előugró ablakba egyszerűen bemásolod az a bizonyos oldal linkjét/URLjét. (Azt nem tudom, hogy tudod-e, de ha G-portálos oldal linkjét szeretnéd kinyerni, csupán annyi a dolgot, hogy belemész a Vezérlőpúltba, úgyszint kikeresed azt a bizonyos menüpontot, és rákattintasz erre:

[link]

az ikonra. Onnan kitudod nyerni az URLt.)

Mellesleg az aranymeli.hu oldalon rengeteg kód és instrukció van, kezdőknek és haladóknak egyaránt, onnan sokat lehet tanulni.

No hát ennyi lenne. Remélem tudtam segíteni. Ha bármi kérdésed van, nyugodtan szólj!

2014. márc. 26. 01:06
 2/2 Talindra válasza:

Hibajavítás:

*HEIGHT: 150px -> Ez a táblázatod magasságát jelzi. Ugyanaz a helyzet, mint a SZÉLESSÉGÉVEL.

2014. márc. 26. 01:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!