Hogyan tudok html-böl legördülö menüt csinálni?
A vízszintes legördülős menü
A HTML
<div id="menu">
<ul>
<li><a href="#">Első</a></li>
<li><a href="#">Első</a>
<ul>
<li><a href="#">Második</a></li>
</ul>
</li>
<li><a href="#">Első</a>
<ul>
</ul>
</li>
</ul>
</div>
Az előbbi listához hozzátettem egy kis kiegészítést.
Ezek az almenük.
Mint látjuk egyes főmenükhöz tartoznak almenük.
Ezek az almenük újabb listák.
Tehát az újabb listákat beletettem azokba a listapontokba ahova (fömenü szerint) tartoznak.
CSS
#menu li {
position: relative;
float: left;
width: 60px;
}
#menu ul ul {
position: absolute;
left: 0px;
display: none;
}
#menu ul li:hover ul{
display: block;
}
Minden maradt a régiben (nem írom le azokat a részeket amik az előzőhöz képest nem változtak), egyetlen helyhez tettem egy kis kiegészítést, és bevezetettem három új formázási egységet.
A listpontokat ellátam a position: absolute; beállításal.
Így biztosak lehetünk, hogy listapontjaink a megfelelő helyen lesznek, és nem fogják a menünk alatti tartalmat lejjeb tolni.
A #menu ul ul szelektorral kiválaszottam az almenü rendezetlen listáját.
position: absolute; beállításal biztosítottam a lista megfelelő elhelyezését.
A display: none; tulajdonsággal eltüntettem az almenüket, hisz addig ezeknek nem szabad megjelenniük, amíg a felhasználó az adott főmenüpontra nem lép.
Most jön a menü lényege.
Feljebb leírtam már, de most mégegyszer.
#menu ul li:hover ul{
display: block;
}
Tehát a szelektorral megadtam a következőt (a lényegét írom le): ha a felhszanáló valamely főmenüre (elsődleges listapontra) lép, akkor az abból következő almenü (másodalgos lista) megjelenjen.
A megjelenést a display: none; beállítással értem el. A legördülő menü emiatt nem vízszintes lesz, hamem függőleges elrendezésű.
Az Internet Explorer
Az előző leckében már említett, hogy mindezek a :hover pszeudo osztály miatt nem mennek IE-ben.
Az IE csak a linkekre tudja ezt alkalmazni.
Nézzük a megoldást.
<!--[if IE]>
<style type="text/css" media="screen">
body {
behavior: url(csshover.htc);
}
#menu ul li {
float: left;
width: 60px;
}
#menu ul li a {
height: 1%;
}
</style>
<![endif]-->
Csak röviden mondanám el a lényegét.
Ha fájlunk egy IE böngészővel találkozik, akkot életbe lépteti a fenti kódot kiegészítve vagy felülírva a többit.
A behavior: url(csshover.htc); sorral a probléma megoldását a csshover.htc JScript fájlt életbe léptetjük.
Ezzel az IE már tudni fogja nem csak linkekre alkamazni a :hover pszeudo osztályt.
A linkeknek adott height: 1%; beállítással elérjük, hogy Explorer alatt is mindig! a linkek hatóköre kiterjedjen az egész listapontra.
csshover.htc
Vagy: http://outesticide.netoktato.hu/csshover.htc
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!