Mysql text fix méretű?
Fix.
TINYTEXT - 256 bytes
TEXT - 65 535 bytes (~64kb)
MEDIUMTEXT - 16 777 215 bytes (~16MB)
LONGTEXT - 4 294 967 295 bytes (~4GB)
A text típusú mező dinamikus helyfoglalású, a varchar tipus foglal le előre helyet.
Én még nem tapasztaltam sebességlassulást a dinamikus foglalású mezők miatt.
A tömeges varchar mezők viszont okozhatnak ilyesmit a felesleges helyfoglalás miatt. varchart akkor érdemes használni, amikor konkrétan tudod, mekkora string megy bele. Pl.: ip cím, md5 hash,...
Nem teljesen igaz.
CHAR-t érdemes akkor használni, ha a karakterek száma mindig egyforma, pl. hash, telefonszám, stb...
VARCHAR-t rövid szövegekhez, pl. cím, név, stb...
TEXT-et pedig hosszú szövegekhez, pl. leírások, bemutatkozó, stb...
A harmadik már elmondta a jó választ, a másik kérdésedre meg: a tábla rendezése közben nem okozhat lassulást, ha a megfelelő mezőkre indexelsz. Ugye tudod, hogy működik az index? Ha nincs indexed azokra a mezőkre, amelyek szerint viszonylag gyakran keresni/rendezni szoktál, akkor meg így is, úgy is lassabb lesz a lehetségesnél.
Ami meg az olvasást illeti, nem mélyedtem el az összes technikai részletben, de alapvetően csak a fix adatokat tárolják közvetlenül (fizikailag) a rekordban a motorok, a változó méretűeket másképp oldják meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!