Specializálódni vagy mindenhez érteni?
Keresgéltem netem már a témában és szinte mindenhol azt javasolják , hogy specializálódni érdemes egy idő után (széles látókör azérrt nem árt), viszont ahogy elnézem a hírdetéseket szinte mindenhol mindent kérnek ,mint alapkövetelmény. Például rákerestem,hogy php programozóként milyen lehetőségek lennének, és 99%-ban kell a php-n kívűl html,html5,css,js(jq) ismerete is.
Szóval nem is igazán tudom, hogy mi lenne a jó.
Azért azt jó, ha tisztázzuk, hogy a php semmit nem ér a html ismerete nélkül. Frontendhez pedig elengedhetetlen a html-js-css átható ismerete, vagyis ezek nem vehetők külön.
Ha egy főzős hasonlattal élhetek, ha valaki csak a html-hez ért, az kb olyan, mintha egy szakács csak az alapanyagokhoz értene, és azt hogy hogyan kell fűszerezni, vagy mi a főzés menete nem ismerné.
A specializálódás általában a grafika, frontend, backend témakörökre értendő. De mindettől függetlenül a specializációk nem zárják ki, hogy más témákra is rálátásod legyen. Pl frontendhez jól jön, ha egy grafikát saját magad képes vagy felvágni a sitebuildhez, backendesként nem mindegy, hogy a rendszert milyen ui-val szerelik, ahhoz kell igazítani a motort. stb...
Szerintem az is fontos kérdés, hogy középtávon hol képzeled el a jövődet.
Itthon nagyon kevés olyan cég van aki jól megfizet egy profi PHP-st, ellenben nagyon sok, aki olyanokat keres akik több mindenhez értenek, igaz nem profi szinten.
Értelemszerűen itthoni tervekhez legyél univerzális, külföldiekhez pedig specializálódj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!