Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Hogy tudom a HTML-t és a...

Hogy tudom a HTML-t és a CSS-t egyesíteni?

Figyelt kérdés

Van egy HTML kód, mondjuk ez:

<html>

<body>

<form>

<input stype="text" name="valami" />

</form>

</body>

</html>

És egy CSS fájl:

.stílus1{

background-color:#fffff;

border:1px solid #dbdbdb;

padding:5px;

}

mit csináljak velük hogy a "text" megkapja az alábbi tulajdonságokat?

Lehet hogy pofonegyszerű a kérdés, de én két napja kezdtem ezt az egészet PHP-val , és ott csak az include-n gondolkodtam de nem jött össze

2013. júl. 12. 20:56
 1/7 anonim ***** válasza:

HTML headjébe (ami láthatóan nálad nincs is..):

<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css" />

aztán mivel css-be class-t adtál meg (. előjel) ezért még meg kell adni ezt az inputnak is.

igy: <input type="text" name="valami" class='stílus1' />

Inputnál a type-t elirtad stype-ra.

<head> </head> pedig a body és a html nyitó közé kerül, head-ben szokás a leiró dolgokat megadni, mint például a CSS belinkelését is.

PHP-t viszont egyáltalán nem tudom hogy keverted ide.

2013. júl. 12. 21:20
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A vége picit furán hangzott, php-ba azért kötnék bele mert nagyon rossz ötlet azzal kezdeni mikor még a html se megy.
2013. júl. 12. 21:22
 3/7 A kérdező kommentje:

Hát köszönöm a választ...

azért PHP-val kezdtem mert a HTML eléggé egyszerű,

és másképp nem tudom tanulni mint hogy megjegyzem a kódokat használat közben...

A PHP meg bonyolult igaz, de azt jobban szeretem ...

2013. júl. 12. 21:33
 4/7 anonim ***** válasza:

De ha kis kódról van szó így is csinálhatod:

<html>

<head>

<style type="text/css">

#stilus1{

background-color:#fffff;

border:1px solid #dbdbdb;

padding:5px;

}

</style>

</head>

<body>

<form>

<input id="stilus1" stype="text" name="valami" />

</form>

</body>

</html>

És akkor egy fájlban van minden. De általában külön fájlba tesszük őket ahogy azt az első válaszadó is megírta.

2013. júl. 12. 21:39
 5/7 qaxqaxqax ***** válasza:

Szerintem érdemes php-val kezdeni, mert ha nem megyünk bele a MySQL-es dolgokba nagyon nélkülözhető mellé a HTML(: pl.: ha csak egyszerű algoritmusokat, függvényeket, meg osztályokat írunk, akk max <br /> azt cs xd.

De csak hogy a kérdésre is válaszoljak:

A <html> és a <body> tagek közé definiálhatsz egy fej részt az oldaladnak a <head></head> tagekkel ami közé mehet a title, javascript meg css hivatkozások, illetve egyéb meta tagek. Tehát ide kell megadnod azt hogy:

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="mappa/cssneve.css" />

ebebn az esetben el kell látnod a tagjeidet class-ekel vagy id-kel, amit a példában nem tettél meg.

Ha úgy csinálod, hogy <input type="text" name="valami" class="stilus1" /> Akkor működni fog, illetve id-s megoldással lenne ez elegáns, de szinte m1.

<input type="text" name="valami" id="stilus1" />

csak ilyenkor css-ben pont helyett ilyet használj #

Vagy simán megadhatod a tagjeidhez is a dolgokat pl.: <h1 style="color:#ff0000">cím</h1>

2013. júl. 12. 21:46
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem a kódok megjegyzésével lesz gondod, hanem a szemantikussággal, hierarchiával és szabványossággal amit sima html tanulása nélkül menet közbe nem fogsz megjegyezni mert kicsiben nem szúr szemet a hiba, de utólag majd vakargatod a fejed, hogy mi lehet a probléma.

Szerintem jobban járnál ha 1-2 napot rászánnál a HTML tagek tanulására, több nem is kell hozzá és nem lenne később zűr belőle.

ui.: inline CSS-t nagyon nem javasolt használni, csak ha nincs más mód (most pont van), elég borzalmas és áttekinthetetlen kódot kapnál a végére ha nem külön fájlba mentenéd a CSS-t, ugyan ez vonatkozik javascriptre és php-ra is.

2013. júl. 12. 21:48
 7/7 A kérdező kommentje:

köszönöm :)

Igyekszem mindent külön fájlba tenni, úgy jobban átlátom az egészet

úgy én is megtudtam csinálni hogy belerakom egy fájlba az egészet, de eléggé ronda ...

2013. júl. 12. 21:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!