Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Mi ez a rem érték?

Mi ez a rem érték?

Figyelt kérdés

Eddig még nem találkoztam vele, de most olyan sablont találtam, amiben ez szerepel.

Pl.:

padding: 24px 20px;

padding: 1.5rem 1.25rem;

Nem sok infót találtam róla...

Előre is köszönöm a válaszokat!

2013. júl. 3. 20:30
 1/9 anonim ***** válasza:
2013. júl. 3. 20:35
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, de ismerem a Google keresőt.

Nem véletlenül tettem fel a kérdést egy magyar oldalon.

2013. júl. 3. 21:09
 3/9 Drone007 ***** válasza:

A css3 hozta be (többek közt) ezt a mértékegységet. A lényege, hogy minden méretet az alapvető mérethez viszonyít - amit a html elemnél meghatározol.

Pl: a html elemnél meghatározod a betűméretet:

font-size: 10px;

A továbbiakban pedig ezt a méretet használva alapnak:

h1 {font-size: 2rem;}

Ez pontosan 20px -et jelent.

Az értelme pedig az, hogy egyetlen érték átállításával a teljes weboldalon arányosan megváltoztatható az adott méret.

Sajnos a régebbi böngészők (IE7, 8) nem ismerik a rem értékeket.

2013. júl. 3. 21:50
 4/9 anonim ***** válasza:
én nem értem. ha IE8 sem szereti akkor miért használja vki is ezt a rem-et?
2013. júl. 4. 01:56
 5/9 Drone007 ***** válasza:
100%

Az ie8 az audio, video tagot sem "szereti", de attól még hasznos fejlesztések, a html5 részei.

Ha semmit nem használnánk, amit a vacak Internet Explorerek nem ismernek (hogy szakadna az ég a picipuhára), akkor megrekedne a fejlesztés a html1-nél :)

2013. júl. 4. 07:24
 6/9 anonim ***** válasza:
azért mert a honlapok megjelenítéséhez böngésző szükséges, így azokra készülnek. az ie széria pedig mint tudjuk nem az... :D
2013. júl. 4. 11:26
 7/9 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm!

Most már értem mit csinál... de azt még nem teljesen, hogy mi értelme, hiába írtad le. Gondolok itt arra, hogy pl. ez van megadva:

padding-bottom: 32px;

padding-bottom: 2rem;

Miért nem egyszerűen azt írja, hogy 64px?

Nagyjából értem a dolgot, de még rá kell állnia az agyamnak. :-)

2013. júl. 4. 12:00
 8/9 ahmon ***** válasza:

Azért, mert amikor nem ilyen kerek értékekről beszélsz, hanem mondjuk egy több tizedesjegyű értéket kéne egy több tizedesjegyű aránnyal emelni, akkor egyszerűbb ha csak beírod az arányt mint hogy kiszámold.

Az idő pénz. Aki éppen írja a kódsort, az nem azzal akar törődni, hogy a számológépet előkapja (akár kézbe, akár gépen), hanem így sokkal gyorsabb és egyszerűbb. Konkrétan nem "TÚL" hasznos, csak azt a fél percecskét lehet vele megspórolni.

2013. júl. 5. 11:14
 9/9 anonim ***** válasza:

hasonlót próbál megvalósítani mint a @less

Nézz utána az js keretekkel teszi lehetővé a css-ben változók, függvények és ciklusok használatát.

ebből ez egyfajta változót avagy konstanst kreál az eredeti értékből, így elég csak egy helyen változtatnod és az arány megtartása mellett minden hozzá idomul.

2013. júl. 5. 13:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!