Hogyan lehet url-be magyar ékezetes betűket biztonsággal beírni? Az alábbi HTML URL Encoding Reference nem hiszem hogy jó, hiszen csak ASCII-re kódól, amiben nincs benne minden magyar ékezetes betű.
Hát nemtom, én beírtam, hogy áéíöőüű és lekódolta:
%C3%A1%C3%A9%C3%AD%C3%B3%C3%B6%C5%91%C3%BC%C5%B1
Egy másik oldal ( [link] sikerrel dekódolta vissza.
Amint látszik is, ACII-n kívüli karaktereknél már két %xx elem lesz.
Url-be ne akarja ékezetes betűket írni.
Ilyen egyszerű. :)
Van egy íratlan-írott szabály, hogy webes felhasználásban (URL, fájlnév és hasonlók) nem alkalmazunk (magyar) ékezetes karaktereket. Lehet ugyan így-úgy kijátszani, sőt már találkoztam olyan web címmel, amiben szerepelt megjelenítve ékezetes karakter is, de jobb a békesség.
Sokkal fontosabb a biztos, stabil működés, mint az ékezetekkel való "menőzés".
Érdemes betartani ezeket a dolgokat, mert van például olyan tárhely, nem egy, ahol az sem mindegy, hogy egy képfájl kiterjesztése jpg vagy JPG, a jpeg-ről nem is beszélve. Pedig itt nincs is ékezet...
Nem azért nem használunk ékezetes betűket url-ben mert nem lehet, hanem azért mert ronda. :)
Az ékezetes karaktereket urlencode vagy rawurlencode segítségével ömlesztük az url-be, mert csak így lehet biztonságosan értelmezni is azokat a fogadási oldalon. A fogadási oldalon pedig visszaalakítjuk őket,hogy megint szépek legyenek. Ezért aztán készakarva nem csinálunk ilyen butaságot.
A másik oldal az ékezetes domain-ek. Ezt egy kicsit más formában generálják le, és a raw formájuk ezeknek is irtó ronda :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!