Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » A menubar kódban közül mit...

A menubar kódban közül mit jelent a hover?

Figyelt kérdés

ezek szerepelnek benne:

link, active, visited, hover

Ezek közül egy az alapállapot, egy a rollover, amikor éppen rámutatunk, egy az amikor már megnéztük, és kéne egy, amikor épp az adott link az aktív, tehát megvan nyitva az azoldal, amihez a link tartozik - na ezt nem találom.

2013. márc. 22. 18:11
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

"Tisztán CSS-el megoldható"

Na erre kíváncsi vagyok.

El nem tudom képzelni, hogy szimplán css-sel hogyan lehet ezt megoldani.

Én is azt a megoldást szoktam alkalmazni, hogy class-t vagy id-t cserélgetek JavaScripttel vagy PHP-vel, attól függ, milyen weblapot készítek.

2013. márc. 23. 00:10
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

:visited Látogatott link

:active Megnyitott link

:hover Bármilyen látható elem fölé került a kurzor

pl: egy ul-ben lévő másik ul elrejtése és megjelenítése javascript nélkül, ha az ember fölé viszi az egeret:

[link]

Kérdeznéd: na de js nélkül mi lesz az animációkkal?

Ezt a térhatású galériát tisztán CSS-ben csináltam, sem Java, sem Flash, sem JavaScript nincs benne. Csak CSS. A kódját is megnézheted.

[link]

2013. márc. 23. 09:13
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Ahhoz amit pedig a kérdező kérdezett ajánlom ezt is nézegetni. Sokan nem tudják de attributumokra is van selector. Akár a különböző fájltípusra mutató linkeket lehet külön stílusozni. Kaphatnak más stílust a helyi urlre mutató linkek és a külső hivatkozások etc.

[link]

2013. márc. 23. 09:21
 14/19 anonim ***** válasza:
És hogy miért érdemes JavaScript helyett CSS-el stílusozni? Azért, mert ha pl adott esetben valamiért a látogató böngészőjében ki van kapcsolva a CSS vagy a JavaScript, akkor is teljesen olvashatóan fog megjelenni a weboldal, feltéve, hogy a HTML szabványosan készült el. És pedig sok esetben, pl ha az illető régi böngészőt használ, vagy valamilyen akadálymentesítési probléma miatt ez a helyzet áll fenn, nagyon érdemes megfontolni, hogy normálisan csinálod meg. A másik, hogy a CSS általában sokkal rugalmasabb ebből a szempontból, tehát ha jól meg tanulod, akkor egyrészt a kliens gépet kevésbé terhelő megoldások születnek, másrészt pedig sokkal gyorsabban elkészülsz a megoldással. Mert pl ha a fent mutatott galériámat JavaScriptben akartad volna megoldani mondjuk Canvassal, vagy éppen Flash-el, akkor napokig, hetekig babrálnád. Én kb. 2 óra alatt kész lettem.
2013. márc. 23. 09:26
 15/19 Drone007 ***** válasza:

Kedves utolsó! (#12, #13, #14)

Ez sajnos még mindig nem válasz az eredeti kérdésre, amit szerinted pusztán CSS használatával megoldasz, nevezetesen: Az épp aktuális oldalhoz tartozó menüpont formázása. Most már én is kiváncsi vagyok a megoldásodra.

2013. márc. 23. 11:11
 16/19 anonim ***** válasza:

Konkrét megoldást nem adtam, viszont ötletet igen.

Van olyan selector, ami azt jelöli, hogy az oldal címében benne van egy szó.

Az egyes menüpontok meg valószínűleg pont benne vannak a megnyitott oldal címében. pl Bemutatkozás - Blog neve.

Ez egyértelműen a Bemutatkozás menüponthoz használható. Tehát így megoldható az aktív oldal másféle stílusozása. Ugyanez az ötlet használható linkes megoldáshoz is, de én inkább a címeset preferálnám.

2013. márc. 23. 11:16
 17/19 anonim ***** válasza:

Hogy értsd valami ilyesmire gondolok:

body[title~=Bemutatkozás] nav.menu ul li a#bemutatkozas

{

color: yellow;

}

2013. márc. 23. 11:26
 18/19 anonim ***** válasza:
Azt persze aláírom, hogy itt én is használnék JS-t egyébként. Méghozzá azért, mert ez nem egy létfontosságú dolog, és lényegesen optimálisabban megvalósítható. Kivéve, ha mondjuk csak 1-3 aloldal van. Akkor gyakorlatilag mindegy. Itt leginkább az számít, hogy a letöltés mérete hogy lesz kisebb. A legsúlyosabb vétség, amit el lehet követni ebben az esetben az a jquery vagy hasonló lib használata.
2013. márc. 23. 11:33
 19/19 Drone007 ***** válasza:

Ez mindenképpen ötletes megoldás, bár eléggé bizonytalannak érzem.

Ráadásul minden oldal-menüpont kapcsolat szabályát be kell építeni előre a css fájlba, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy egy adminisztrálható dinamikus oldalon nem vagy csak körülményesen alkalmazható. A php használata amúgy is feleslegessé teszi ezt a módszert, mert ott egy egyszerűbb formázást rá lehet dobni a kellő menüpontra (ld előző példám).

A gond még ezzel az lehet, hogy egy 150 oldalas statikus weboldalnál bár a betöltődési időn nyerhetsz, de a feldolgozást a kliensre hárítod. Ettől még az oldal lassú marad.

Emellett a 150 oldalt így is módosítani kell majd mindenütt, hiszen minden menüpontnak saját id-t kell beállítani... nem hinném, hogy a megoldásod sokkal egyszerűbb, gyorsabb vagy szabványosabb lenne, mint ugyanazt javascripttel elérni a betöltődés után, vagy php-vel betöltődés közben.

2013. márc. 23. 13:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!