A menubar kódban közül mit jelent a hover?
ezek szerepelnek benne:
link, active, visited, hover
Ezek közül egy az alapállapot, egy a rollover, amikor éppen rámutatunk, egy az amikor már megnéztük, és kéne egy, amikor épp az adott link az aktív, tehát megvan nyitva az azoldal, amihez a link tartozik - na ezt nem találom.
"Tisztán CSS-el megoldható"
Na erre kíváncsi vagyok.
El nem tudom képzelni, hogy szimplán css-sel hogyan lehet ezt megoldani.
Én is azt a megoldást szoktam alkalmazni, hogy class-t vagy id-t cserélgetek JavaScripttel vagy PHP-vel, attól függ, milyen weblapot készítek.
:visited Látogatott link
:active Megnyitott link
:hover Bármilyen látható elem fölé került a kurzor
pl: egy ul-ben lévő másik ul elrejtése és megjelenítése javascript nélkül, ha az ember fölé viszi az egeret:
Kérdeznéd: na de js nélkül mi lesz az animációkkal?
Ezt a térhatású galériát tisztán CSS-ben csináltam, sem Java, sem Flash, sem JavaScript nincs benne. Csak CSS. A kódját is megnézheted.
Ahhoz amit pedig a kérdező kérdezett ajánlom ezt is nézegetni. Sokan nem tudják de attributumokra is van selector. Akár a különböző fájltípusra mutató linkeket lehet külön stílusozni. Kaphatnak más stílust a helyi urlre mutató linkek és a külső hivatkozások etc.
Kedves utolsó! (#12, #13, #14)
Ez sajnos még mindig nem válasz az eredeti kérdésre, amit szerinted pusztán CSS használatával megoldasz, nevezetesen: Az épp aktuális oldalhoz tartozó menüpont formázása. Most már én is kiváncsi vagyok a megoldásodra.
Konkrét megoldást nem adtam, viszont ötletet igen.
Van olyan selector, ami azt jelöli, hogy az oldal címében benne van egy szó.
Az egyes menüpontok meg valószínűleg pont benne vannak a megnyitott oldal címében. pl Bemutatkozás - Blog neve.
Ez egyértelműen a Bemutatkozás menüponthoz használható. Tehát így megoldható az aktív oldal másféle stílusozása. Ugyanez az ötlet használható linkes megoldáshoz is, de én inkább a címeset preferálnám.
Hogy értsd valami ilyesmire gondolok:
body[title~=Bemutatkozás] nav.menu ul li a#bemutatkozas
{
color: yellow;
}
Ez mindenképpen ötletes megoldás, bár eléggé bizonytalannak érzem.
Ráadásul minden oldal-menüpont kapcsolat szabályát be kell építeni előre a css fájlba, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy egy adminisztrálható dinamikus oldalon nem vagy csak körülményesen alkalmazható. A php használata amúgy is feleslegessé teszi ezt a módszert, mert ott egy egyszerűbb formázást rá lehet dobni a kellő menüpontra (ld előző példám).
A gond még ezzel az lehet, hogy egy 150 oldalas statikus weboldalnál bár a betöltődési időn nyerhetsz, de a feldolgozást a kliensre hárítod. Ettől még az oldal lassú marad.
Emellett a 150 oldalt így is módosítani kell majd mindenütt, hiszen minden menüpontnak saját id-t kell beállítani... nem hinném, hogy a megoldásod sokkal egyszerűbb, gyorsabb vagy szabványosabb lenne, mint ugyanazt javascripttel elérni a betöltődés után, vagy php-vel betöltődés közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!