A Facebook milyen elven működik, hogy azonnal észreveszi, ha valami megváltozik?
Igen, ajax.
Ráadásul valószínűleg pusholva, azaz tényleg azonnali.
Érdekes kérdés, de a push notification-t nem tudja kezelni semmi java-ból. Hiszen az alap séma szerint a feliratkozó megad pl egy ws címet és oda be tud hívni a szerver, de elég nagy rés lenne, ha erre js-ből képesek lennének.
Biztos, hogy ajax van a dologban és egy timer amivel rövid időközönként fetcheli a szervert. Illetve vár egy egyszerű választ arra, hogy mizu? És ha van valami akkor egy nagyobb csomag keretében elkéri, hogy mi az.
A long polling elég megtévesztő legalábbis 10 perc alatt nem azt silabizáltam, ki hogy a kliens ráhív az APE szerverre az pedig várakoztatja hátha van válasz, ha nincs mit válaszolni, akkor visszadobja X idő után, hogy nem történt semmi és ekkor a kliens újból ráhív a szerverre.
Ha esetleg ez, akkor addig elismerem, hogy kevesebb erőforrás kell neki, mert nem 1-2 másodpercenként kérdezget, de attól a szememben még mindig a régi jól bevált pingetős módszer más körítésben. Ki is próbáltam volna, de sajna windowsra nincs és a leírások alapján csak a MySQL-t támogatja és pedig inkább az IIS-MsSql-ASP (wf,mvc) vonalon mozgok webes téren.
@Pj0tr: Ez az APE cucc már rendes socketeket inicializál (ha jól láttam), illetve a HTML5-ben már ott van a socket kezelés is. Ezekkel már a "valódi" push megoldható.
A long pollingot jól érted, van egy hívás és ha timeoutol, akkor újra hív. Ez erőforrást takarít meg a sima pollinghoz képest, de mégis azonnal vissza tud térni, ha változás van -> már real-timenak mondható.
Mivel nem kell hozzá semmi extra szinte (kliens oldalon), ezt használják a legtöbb helyen.
(Régebbi megvalósításban volt olyan is, hogy egy spec. flash vagy java plugin hívta a megfelelő js függvényeket, ha történt valami, mivel ezekkel lehetett/lehet socket kapcsolatot nyitni, de mára már kihaló félben van.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!