Meg lehet oldani, hogy az egész oldalamat, mindennel együtt az eredeti 90%-ára csökkentsem?
Ezt nagyon egyszerű megcsinálni CSS3-mal. valóban két div kell, mindkettőnek egy színátmenetes hátteret kell adni. A képeden a "divek" alsó és felső határainál érvényes színek lesznek azok, amiket a CSS-ben meg kell adni mint "-tól, -ig" értéket. A divek közé kell egy kis margó, és a bordert le kell kerekíteni, illetve vastagságot kell neki adni.
A színátmenetes háttérhez:
A többi egyszerű margin, border és border-radius.
border-radius és CSS3 nagyon jó, csak nem kompatibilis régi böngészőkkel. Ha ez nem gond, csináld úgy, különben van más megoldás:
Felveszel 3 div-et egymás mellé.
Az elsőbe berakod a háttérképed első részét (kb 15px széles, teljes magasság).
A másodikba háttérnek berakod a kép közepéből kivágott 1px széles függőleges csíkot, majd background-repeat: repeat-x CSS-el "kiszélesíted".
A harmadik meg az első divnek megfelelő szélességű lesz, csak ez a jobb oldali részét tartalmazza a háttérnek.
Értelemszerűen a középső elembe rakod be a többi tartalmat, a két szélső csak a grafika miatt kellett.
Egy problémád lesz: Mivel függőlegesen fix a háttér, a tartalom magasságát limitálni kell, vagy ki fog csúszni. Erre fix magasságú DIV használható.
A border-radius-t csak az IE8 vagy gyengébb böngésző nem támogatja. (ez érint minden winXp vagy régebbi win oprendszert)
Viszont egy ilyen óriási képet betenni nagyon rossz megoldás. Gif formátumban duplán rossz megoldás (fájlméret). Vagy szedd darabokra a képet (#12-es megoldása), vagy használd a border-radius, gradient background, box-shadow css formázókat. Ha mindenképpen fontos a régi böngészők támogatása használj kevert formázást, és külön css-t a css3-mal nem kompatibilis böngészőkhöz.
A betöltődési sebesség sokkal fontosabb mint a látvány. Ilyen esetben kompromisszumokat kell kötni, és az optimális megoldást kell választani.
#13 bárcsak így lenne mindenki számára. Én munkámban gyógyszercégeknek fejlesztünk és ők IE6 vagy IE7-t használnak csak.
Ez alapján a "kép szétvágásos" megoldást kell használnom, pedig szívesen elfelejteném :)
Koszonom mindenkinek a segítseget.
15ös a kérdés nem iskolai feladat miatt született, még ha amatőrnek is tűnik a feladat, természetesen még tudtam volna oldani több-kevesebb idő befektetéssel. A hnlap egy vállalkozás számára készül ami saját ugye és nem akartam pénzt bele ölni ( a vállalkozás jellege és sajátosságai miatt nem feltétlenül kell profi lap) , és én is tanulom most autodidakta módon a honlap szerkesztest ezért gondoltam megcsinalom én :)
Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget :)
Közben elindult az oldal, w w w.agardibicikli.hu
ha esetleg így tud valaki mondani vmi egyszerű megoldást, hogy látja is miről van szó megköszönöm. átvariálni az egészet nincs kedvem, maradhat is így is, csak az én gépemen pl a footer része kilóg a képből és az lett volna a cél, hogy ne nagyon kelljen görgetni.
és nem kérek kritikákat, tisztában vagyok mindennel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!