Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Css-ben ki lehet választani...

Css-ben ki lehet választani úgy egy elemet, hogy az összeset szeretnénk kivéve egy adott id-val rendelkezőt?

Figyelt kérdés

Ha ugyanis az adott id-t default szeretnénk és minden mást nem,

akkor fölösnek tűnik a default értéket úgy visszaállítani,

hogy egy id kiválasztóval visszaállítunk minden tulajdonságot, amit egyszer elállítottunk.

2012. nov. 23. 20:14
 1/6 mahjong ***** válasza:
Nem igazán értem a kérdésed. Az id-nek pontosan az a feladata, hogy eltérjen a defaulttól. Beállítasz egy default értéket a többire, és az id-t pedig másmilyenre.
2012. nov. 23. 20:19
 2/6 anonim ***** válasza:
Konkrét példa?
2012. nov. 23. 22:56
 3/6 mahjong ***** válasza:

[link]

pl.:

body

{

background-color:#d0e4fe;

}

h1#egyediid

{

background-color:black;

}

Az a lényege az id-nek, hogy egy adott dolgot megkülönböztethess a defaulttól. Ha általános tulajdonságokat akarsz elemeknek megadni, használj class-t (h1.sokanvagyukezértaclass), vagy egyszerűen az elem nevét (pl body, h1). Ha megkülönböztetsz dolgokat, akkor jöhet az id (h1#különbözöksokanvagyunkéktól)

2012. nov. 24. 15:35
 4/6 A kérdező kommentje:

Azt magyarázom, hogy én az id-nek szeretném a defaultot, és a többinek meg egy csomó változást.

Pl minden linknek meg szeretném változtatni a színét és mindenféle tulajdonságát az egész oldalon, de van egy, amit szeretnék, ha érintetlenül hagy azaz nem változtatja meg defaulról arra, amit megadtam.

Ezt én egyelőre csak így tudom:

a {csomó tulajdonság}

a:visited {color:hupilila}

a#myid {default értékek visszaállítása}

a#myid:visited {default érték visszaállítása}

Ezzel az a probléma, hogy szerintem fölösleges kétszer kiírni a sok tulajdonságot. Másrész tudni kell, hogy mi vlt a default, pedig én automatikusan a default-ot szeretném ,anélkül , hogy tudnám mi az.

2012. nov. 24. 17:37
 5/6 mahjong ***** válasza:

Először is tisztázzuk, mi az a default: a default kb. alapbeállítást jelent (ebben az esetben). Mármost: ha a legtöbb linket más színűre akarod: akkor miért nem hagyod azokat defaulton:

a{color: #0000ff;}

ha nem elég egy nagy csoport, akkor class segítségével ezen belül a nagy csoporton belül is kijelölhetsz linkeket, és megváltoztathatod a színüket:

a.tizdarablinkidje{color: #ff0000;}

és ha még ez sem jó, akkor a bal oldali div id="bal" helyzetben lévő blokk linkjeinek is adhatsz más színt

div#bal a{color: #00FF00;}

és ha csak egyet akarsz megkülönböztetni:

a#egyetlenaidje{color:#ffffff;}

lehet félreértelek és valamilyen rosszul programozott lapon szeretnél dolgozni, ahol nem nyúlhatsz hozzá az idk-hez és a class-khoz. Ez esetben használj css selectorokat, itt olvashatsz róluk:

[link]

Ezeknél már vigyázz jobban, nem mindegyik "cross-browser" megoldás.

2012. nov. 24. 18:34
 6/6 mahjong ***** válasza:

a.tizdarablinkclassa akart lenni :)

A lényege a hsz-nek: tanulj meg rugalmasan gondolkozni, mert különben nem fognak menni ezek a dolgok. Css esetén mindig próbálj tulajdonságok szerint a nagyobb halmaz felől a kicsi felé haladni, így kisebb marad a css fájlod, átláthatóbb a szerkezete.

2012. nov. 24. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!