Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Hogyan lehet php nélkül...

Hogyan lehet php nélkül megcsinálni, hogy egy html elem szélessége legyen fix, de ha kicsi a böngésző szélessége akkor viszont legyen %-ban megadva?

Figyelt kérdés

2012. aug. 2. 10:51
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

PHP ehhez semmiképpen nem kell.

CSS viszont annál inkább, nézd meg annajk a lehetőségeit.

2012. aug. 2. 11:30
 2/12 A kérdező kommentje:
azt kérdezem, hogyan kell css-el?
2012. aug. 2. 11:38
 3/12 anonim ***** válasza:
Ehhez JavaScript szükséges. JS-el meg kell vizsgálni, hogy milyen felbontáson nézelődik a felhasználó, és ebből kiindulva kell egy olyan CSS fájlt meghívni, amiben vagy fix szélesség, vagy százalékos szélesség van megadva (vagy akár egyből JS-ből kiadni ezt az utasítást).
2012. aug. 2. 13:00
 4/12 A kérdező kommentje:
Értem én, de hogyan lehet lehívni a szélességet?
2012. aug. 2. 14:58
 5/12 A kérdező kommentje:
Én úgy tudtam, ezt nem tudja a Javascript! Egyszer már futottam egy kört azzal, hogyan lehet a kis felbontású Pocket PC-t érzékelni, és tudtommal nem lehet Javascripttel.
2012. aug. 2. 14:59
 6/12 anonim ***** válasza:

[link]

alul a példa ki is írja az aktuális méretet

2012. aug. 2. 19:25
 7/12 Drone007 ***** válasza:

Ezt css mediaquery-vel meg lehet oldani. Szóval még javascript sem kell hozzá, viszont a mediaquery használata elsőre nem túl egyszerű.

Erre keress rá google-ön: mediaquery, responsive webdesign

Lényege, hogy különböző médiumokon (vagy különböző szélességű böngészőkben) más-más css fájlok kerülnek alkalmazásra, vagy más-más css szabályokat használ az oldal.

A másik megoldás, hogy az oldalad szélességét így adod meg (css):

width: 100%;

max-width: 800px;

Ettől a 800 pixelnél keskenyebb képernyőkön is max szélességre húzza szét az elemet a css, a szélesebbeken pedig 800 pixel lesz a szélesség.

2012. aug. 3. 08:48
 8/12 A kérdező kommentje:
És az előző javascriptes megoldást meglehet úgy csinálni, hogy más-más css-t töltsön be a szélesség függvényében?
2012. aug. 3. 10:23
 9/12 Drone007 ***** válasza:

Akkor hát egy kis mediaquery alapok. Így húzd be a megfelelő stíluslapokat (csak példa):

<link rel="stylesheet" type="text/css" media="screen and (min-width: 1000px)" href="dat/normal_style.css" />

<link rel="stylesheet" type="text/css" media="screen and (min-width: 400px) and (max-width: 999px)" href="dat/tablet_style.css" />

<link rel="stylesheet" type="text/css" media="screen and (max-width: 399px)" href="dat/mobil_style.css" />

Ezekben a css lapokban gyakorlatilag ugyanazok az elemek formázásai találhatóak meg, de más-más formázással. Itt célszerű beállítani a méret- vagy pozíciófüggő elemek stílusát (pl.: szerkezeti div dobozok, menüpontok, ha változik a helyzetük, vagy méretük).

Persze célszerű egy általános célú stíluslapot is használni, amiben az összes mérettől független elem stílusát tárolod (pl linkek, headingek, táblázatformázások, listák).

Ez persze csak az alap, egy jó reszponzív oldal figyel a képek automatikus méretezéseire is. Viszont kiindulásnak szerintem jó, és annyira nem nehéz megcsinálni. A lényeg, hogy minden méretvariációra legyen wireframe, és design terv is és így alakítsd ki a weboldal variációit.

2012. aug. 3. 22:00
 10/12 A kérdező kommentje:
És ezt megérti egy régebbi böngésző is? Mondjuk ha WM2003-as pocket PC-ről akarom nézni?
2012. aug. 4. 18:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!