Hogyan lehetne készíteni?
Szeretnék írni egy kis egyszerű Chatboxot vagy Üzenőfalat
a weboldalam oldalára, de nem tudom, hogy milyen programnyelvek tudása lenne a legjobb. Jelenleg a HTML programozásban van némi gyakorlatom.
Hát akkor azt hiszem, eljött az idő, hogy eladjam a lelkem az ördögnek..
Elméletben az első válaszolónak szakmailag teljesen igaza van!!
Ámde: majdnem biztos vagyok abban, hogy nem fogsz megtanulni 3 nyelvet, kb. fél évet rászánva csak azért, hogy egy snassz kis üzifalat összedobj..
Szóval nem tőlem hallottad, de: elég a php! /nem épp a legjobb, nem épp a legbiztonságosabb, nem épp a legkorszerűbb megoldás, de ha Te egy ilyen most keztem az ipart, de szeretnék valamit megoldani státuszú srác vagy, akkor kezdetnek -amíg nem érsz el addig a tanulásban, hogy komolyabbat írj- elegendő csak a php nyelv/
html-ben írsz egy űrlapot, két mező: név és üzenet (az üzenet textarea nagyobb) meg egy elküld gomb..
lecsekkolod, hogy ki van-e töltve mindkettő, ha igen, megnyitsz egy tarolofajl.txt sima szöveges fájlt a php-vel és hozzáfűzöd a név|üzenet adatokat; majd az egész fájlt beolvasod, explode-dal szétdarabolod, tömbbe rakod, foreach-csel bejárva kiolvasod az adatokat, megfordítod a sorrendet, és kiírod..
Tádáá kész is egy faék egyszerű, ám működő, neked teljesen jó üzenőfal..
Persze, ha a szakmai elvek érdekelnek, akkor az első válaszoló mondta meg a tutit, azok kellenek hozzá!!
De kezdőként, kezdetnek megteszi a csak php&textadatbázis is..
HTML programozásban nem lehet gyakorlatod, mert a HTML nem programozási nyelv, hanem leíró nyelv, azaz nem lehet benne programozni ...
De egyébként ehhez a feladathoz valóban egy JavaScript framework kellene - chatbox esetében. Ha a üzenőfalat akarsz, vagy a chatbox tartalmát tárolni, akkor ezen felül kell még a PHP. SQL nem kötelező a tárolás meg lehet oldani fájl szinten is, de viszont sokban egyszerűsíteni tudja ...
Na, most, hogy kedvenc Mac008 kollégám is csatlakozott, kezdődhet a trollkodás :D
0.) Természetesen nem vitatom, hogy a js framework a legjobb, legszakmaibb, legkorrektebb megoldás a dologra..
De: (valószínűleg, mivel az én 'szakmai' pályafutásom is úgy kezdődött, hogy frontpage-vel összegányoltam egy site-ot tizenpáréves koromban, majd amikor rájöttem, hogy tetszik ez az iparág, elkezdtem mindent alaposan áttanulni az elejétől.. de némileg együtt tudok érezni a kezdőkkel) Jelenlegi tudásom azt mondatja velem is, hogy ehhez egyértelmű a html+css+php+mysql+js framework használata, de azt hiszem, múltkor pont arról beszéltünk, hogy eléggé távol áll ez az oldal a szakmai fórumoktól.. :D
Szóval a kérdező vlszleg kezdő webbuilder-nek biztos nem állt szándékában hónapokat tanulni, hogy megvalósítson egy ilyen 'projektet'.
Félmegoldás, de ilyen oldalon feltett kérdésre szerintem megfelelhet: x időnként refresh-eljük a tartalmat.. (mivel üzenőfalról beszélünk, nem blogmotorról, így nem okoz elvileg felhasználói élmény-romlást, ha pl 30s-enként újratöltöm -ezzel biztosítva az új hsz-ek megjelenését- ezzel, a kezdőség miatti tudáshiány miatt "kiváltva a js-t")
Mit gondolsz?? :D:D:D
/ja, és kipróbáltam: egy db txt fájl egy db, 40soros phpfájl; hülye megoldás hülyéknek jeligével.. /
:-D :-D :-D
Na akkor különítsük el a kettőt!
Chatbox: gyakorlatilag real time üzenetváltás, amit JS és Ajax nélkül nem lehet elegánsan megoldani (hanyagoljuk ebben az esetben a Java applet megoldást). Ha ezt PHP-ben akarod elkészíteni és időközönként frissíteni, akkor ugye a real time elvész belőle, ronda lesz a pár másodperces frissítéssel és fájl alapú tárolásnál elég nehéz megoldani a fájl lockolás problémáját - innentől adatbázis kellene mögé, de a működés akkor is ronda.
Üzenőfal: Valóban tisztán PHP-val megoldható. De az időközönkénti frissítés nehézkes, arra megint csak JS kell, mert az egész oldalt nem töltheted újra fél percenként - azaz ha a tároló div tartalmat frissíted csak az megint JS+Ajax. Vagy csak akkor frissül, amikor a felhasználó navigál. Persze iframe-be lehet tenni és akkor frissíthető az elem maga is, mondjuk meta refresh-el is. De ezek már csúnya megoldások 2011-ben, web 2.0 idejében :-(
40 sor? Túl sokat kommentelsz :-P :-D
:D:D:D:D
persze hogy!
a realtime = cheat-hoz nyilván kevés a php, de gondolom a kérdés egy oldalt lévő "írogató izére" célzott..
/csak html tudásból azért nem két perc addig fejlődni, hogy real-ben változzon../
Csak szakbarbárkodni volt kedvem, hogy "frissülő tartalom js nélkül.."
Meg vlszleg, ha a php még belefér, akkor ez áll legközelebb a kérdező vágyaihoz..
viszont: sokat kommentelek?? ja, nem, csak mivel önállóan megnyitható fájlt gyártottam, eleve 10sor a html haed és társai, meg tizeniksz sor az űrlap, mert mindent külön id-s div-be tettem, hogy css-sel bármit lehessen bárhogy dekorálni.. maga a műveleti php-kód 12sor.. az is sok?? :D
Nem az úgy jó :-D
HTML elemek kiírását nem veszem program kódnak: statikus HTML-t szimpla echo-val kitolni nem programozás, nem tartom a kód részének.
Akkor most én is hozzá szólok . Heimdall-nak abban igaza
volt, hogy én egy ilyen fiatal kezdő, de próbálkozó srác
vagyok. Összességében a kommentekből azt hámoztam ki, hogy
egy EGYSZERŰ üzenőfalhoz elég HTML+PHP+(esetleg egy kis szkript), de a ÖSSZETETTHEZ HTML+PHP+SQL+JavaScript .
És még, hogy ezeket is lehet bonyolítani/egyszerűsíteni .
Kedves Kérdező!
igen, bocsi, "kicsit" offtopicok voltunk, de a lényeget látom, sikerült leszűrni..
Annyiban pontosítanék, hogy: a 'bonyolult'-at tulajdonképpen bármivel tudnánk még bonyolítani, de ezt most hagyjuk.
Az egyszerű megoldás: eleve azt mondanám, hogy only php+html elég hozzá.. egy para van vele:
felmegy a látogató az oldalra: beírja, hogy: [link]
a kezdőlapban bele van ágyazva egy üzifal.. az oldal betölt, látod az utolsó hozzászólást. Ám: ha valaki akkor ír, amikor Te már megnyitottad az oldalt a böngészőben, de nem csinálsz semmit=nem kattintasz a frissítés gombra, akkor az új üzenetet nem fogod addig látni, míg újra be nem töltöd az oldalt..
Példa: itt gyik.hu-n, ha megnyitsz egy kérdést, és látsz 6 választ.. de sosem fordul elő, hogy egyszercsak hopp, magától megjeleníti a 3mp-e érkezett, hetedik választ;
A fb üzenőfalát pedig megnyitod, nem csinálsz vele semmit és magától megjeleníti az újabb újdonságokat.
Na, ez az a különbség, amit beszélgettünk: ehhez az automatikus-újdonság-kiíráshoz kellene némi script.
Ha ettől eltekintesz, akkor elég csak a php.
(++amit írtam, hogy refresh: html-ben van ugye lehetőség, hogy az oldal x másodpercenként újra betölti magát [mintha az f5-öt] megnyomná valaki... de ez nem épp szép megoldás)
szóval ennyi, amit még mondanék róla...
amúgy: végül is mit döntöttél??
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!