Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » MySQL-ben a táblák kapcsolatát...

MySQL-ben a táblák kapcsolatát belőni miért jó?

Figyelt kérdés

Picit szégyellem magam a kérdés miatt, mert valamennyit értek a webfejlesztéshez, de még nem sikerült erre pontosan rájönnöm.

Tegyük fel van egy vásárló táblám (nem bonyolítom túl):

id, és vásárlónév

van egy költekezés táblám

vasarloid, és osszeg

itt a vásárló.id 1N kapcsolatban van a költekezés táblával. De mi értelme van az idegen kulcsot jelezni?

simán le tudom kérdezni join-nal a két táblát egyszerre anélkül hogy beállítanám ezt küln, de komplexebb példáknál se tudom elképzelni, hogy miért kell nekem ez. Írjatok légyszi példákat, valami gyakorlati dolgot, hogy miért jó nekem, hol, mire használhatom, mert ez olyasmi amiről mondták hogy kell, de a mögötte lévő értelmet még nem találtam meg.

2011. jún. 21. 22:41
 1/3 anonim ***** válasza:

Akkor van jelentősége, ha kicsit több adattal kell foglalkozni (mondjuk több tulajdonság esetén).

Egyszerű példának, ha a vásárló adatai közé hozzáteszed mondjuk a szeme színét. Csinálsz egy új táblát, feltöltöd a szemszínekkel, annak azonosítót adsz, és ezzel az azonosítóval hozzárendeled a vásárló táblához.

Ilyenkor nem kell egyesével letárolni a szeme színét, hanem mondjuk elég egy 1-es. A szemszín táblábla 1-es azonosítójához rendelt színre hivatkozik.

Annyi értelme van, hogy egy adatbázisba a lehető legkevesebb adattal is teljes egészében vissza tudod nyerni a tárolt adatokat.

2011. jún. 21. 23:01
 2/3 A kérdező kommentje:

de pont ez az hogy így is vissza tudom. Azt értem, hogy db optimalizálás, meg id-k.

de ha egy usernél eltárolom hogy mi a horoszkópja, mi a szeme színe, milyen autója van, az autónál a karosszéria színét, ezeket mind külön táblában, és id-ket használva...

... akkor is le tudom egy sql kéréssel joinokkal kérdezni az adatokat. Szóval akkor hol segít nekem a kapcsolatok beállítása?

2011. jún. 21. 23:38
 3/3 anonim ***** válasza:

Az idegen kulcsok segítenek a hivatkozási épség megőrzésében (ha ha hivatkozott táblában változik az érték, törlöd stb, akkor mi legyen a a rá mutató táblával).

Másik fontos szerepük (és az egyéb megszorításoknak), hogy nem tudsz róluk megfeledkezni, az adatbázis kezelő nem fogad el nem megfelelő adatokat.

2011. jún. 22. 06:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!