Hogy lehet beállítani azt egy html oldalon, hogy különböző felbontásoknál a betűméret ne változzon? (Merthogy nagy felbontásnál olvashatatlanul kicsi lesz, nagy felbontásnál meg áttekinthetetlenül nagy. )
Javascripttel megoldható:
Lekéred a kliens képernyőfelbontását, és a különböző felbontásokhoz más és más CSS font-size-okat rendelsz. Arról viszont ne kérdezz, hogy hányféle képernyőfelbontás lehetséges, mivel fogalmam sincs.
Esetleg játszadozhatsz -tól, -ig értékekkel is, hogy mely felbontás értékek között, milyen betűméret legyen.
A teljes scriptet nem fogom megírni helyetted, de leírom miknek nézz utána:
screen.width
screen.height
getElementById("ID")
if statement
A JS reference-ben mindet megtalálsz, amire szükséged lehet.
Már azt is írtam, hogy fogalmam sincs hányféle képernyőfelbontás lehetséges, így azt sem tudom, mennyi elágazásra lenne szükség, hogy az összes létező felbontást le tudd fedni, vagy marad a másik lehetőség, hogy, -tól -ig határozod meg a feltételekben a szélességet és magasságot pixelben.
Egyébként egy ilyen scriptet nem 2 perc összedobni.
Vagy megtanulod a kliens oldali programozást, vagy hagyd a francba az egészet!
Sok értelme nincs, nekem a netbookom és a laptop kijelzője ugyanolyan felbontású.
Ezt nem oldod meg programból hogy mindkettőn pont egy centis betű ugorjon elő.
Azért írtam a -tól, -ig megoldást, mivel könnyebb vele lefedni a felbontásokat, de az igaz, hogy így nem fog minden felbontáson a betűméret ugyanakkora lenni, de ha csak az olvashatóság miatt szeretnéd ezt a scriptet elkészíteni, akkor arra ez az intervallumos megoldás is jó lehet.
Vagy van még egy lehetőséged, hogy lefedd a legtöbbek által használt felbontásokat, úgy hogy a legelterjedtebb felbontásokon kívüli esetben, egyforma betűméretet használsz.
Itt egy statsztika:
Ebből a statisztikából szépen látható, hogy vannak hiányosságai. 1280*960-as felbontást nem is vizsgálták, én pedig ilyen felbontást használok, pedig ez igen elterjedt felbontásnak számít a 4:3 méretarányú 21" monitorokon, és még ki tudja, milyen felbontásokat hagytak ki a statisztikából.
Ha áttanulmányoztad a reference-t, akkor láthatod, hogy a screen.width, screen.height px mértékegységű.
Itt pedig megtalálsz mindent az elágazások és ciklusok használatáról:
Legalábbis a legegyszerűbb js-es css cserélgetős dolog. Az alapot előszeretettel használom, is, kb: kicsimonitor, illetve nagymonitor alapon. És persze, a tartalmat fix méretű css dobozba szoktam rakni, így legrosszabb esetben is, igazán nagy monitor esetén kétoldalt üres hely marad (rakhatnák oda reklámokat. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!