Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Mi az a php, miben különbözik...

Mi az a php, miben különbözik a html-től?

Figyelt kérdés

Kicsit érdekesen fog ez most hangzani de tudok html-t és php-t is csinálni, de egyszerűen nem értem mi a különbség miben más a php..ha lehet ne szakszavakkal írjátok le. És még 1 kérdés: hogy lehet php oldalon (amikor így mentem el index.php) új "modult" létrehozni...mármint pl. van a menüben, hogy főoldal az ugyebár az index.php..és ha mondjuk létreakarok hozni egy olyat h kedvenc zenéim akkor azt h csinálom meg? vmi ilyennel kell azt hiszem:

<?PHP

$x = $_GET['x'];

if(!isset($x)) {

$x = "main";

}

$file = $x . ".php";

if(file_exists($file)){

include("$file");

}

?>

2011. febr. 16. 18:55
 1/3 anonim ***** válasza:

A HTML egy statikus tartalmat állít elő. Csak akkor változik, ha fogod,és átírod a HTML fájlod tartalmát, esetleg szerkezetét.

A PHP-val dinamikus oldalakat lehet készíteni, ilyen-olyan feltételek alapján. A fenti példa PHP programod pl. már egy dinamikus tartalmat állít elő.

2011. febr. 16. 19:03
 2/3 anonim válasza:

Először is leírom szakszavakkal utánna megpróbálom elmagyarázni.

A HTML kliensoldali fájlt, amihez csak egy böngésző kell, hogy a tartalmat megnyisd. Ezeknek az oldalaknak a tartalmát csak úgy tudod módosítani, hogy "belenyúlsz" a HTML forráskódba.

Viszont a PHP egy szerveren futó (szerver oldali) szkript, amit a szerver lefordít HTML kódokra és azt kapod meg végül a böngésződbe. Kipróbálhatod: felmehetsz bárhova ahol php az oldal kiterjesztése és az oldal forrását megnézheted, csak HTML kódokat fogsz látni, PHP-t nem. PHP-val el tudod érni akár, hogy nem muszáj a forráskódba mindig belenyúlni, hanem pl adatbázisból módosítod az oldal tartalmát. PHP-vel továbbá több funkció is elérhetővé válik: adatbázis kapcsolatok, fájl műveletek, ...

A másik kérdésedre a válasz:

Én még így nem próbáltam, nem tudom, hogy így menne-e, első ránézésre, ez úgy menne, hogy a meglévő oldal alá beilleszted a kiválasztott oldalt.

Én ezt egyszerűen ilyenekkel szoktam megoldani:

header("Location: xy.php");

Viszont itt is vigyázni kell, mert nem mindegy hol áll, mi van utánna stb...

2011. febr. 16. 19:05
 3/3 anonim ***** válasza:

A kódodban az a hiba, hogy ha én pl. megadom ezt x-nek: [link]

Akkor simán megnyitja az én php fájlomat a te szervereden, vagyis hozzáférhetek akármihez. (Mondjuk ilyen egyszerűen nem menne, de nem bonyolult feltörni így!)

Az a különbség, hogy a HTML egy leírónyelv, csak a szövegek, és a szövegek elrendezése van benne.

A PHP pedig egy programozási nyelv, amit web programozásra használnak. A PHP programok (nevezzük inkább szkripteknek :P) eredménye általában HTML kód, de lehet XML, vagy bármi más is (pl. képek, vagy flash is lehet akár).

2011. febr. 16. 21:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!