Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Saját fizikai szervert milyen...

Saját fizikai szervert milyen hardverekból érdemes összepakolni és milyen Linux op rendszer a legmegfelelőbb hozzá?

Figyelt kérdés

#internet #weblap #linux #hardver #dedikált server #fizikai server
dec. 11. 15:04
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ mi a cél. Egy 40ezer Ft-os RasperryPI 5-től egészen a több milliós Mainframe-ig terjedő lehetőség áll előtted.
dec. 11. 15:15
 2/7 anonim ***** válasza:

Én pl. 6 HDD-s NAS-t építettem nem rég. Nyilván alacsony fogyasztású és megfelelő mennyiségű SATA csatlakozó kellet, meg azokat ellátó betáp.

Így a RasperryPi ment a levesbe, mert USB-kkel lassú lett volna.

Így egy Asrock N100M-re esett a választás + egy SATA-s bővítő kártya.

Mivel NAS-ról van szó OS szinten több lehetőségem volt:

- OpenMediaVault

- TrueNAS CORE

- vagy kézzel felhúzok 1et 0-ról valamilyen Linux-al.

Mivel szeretek játszani, így CentOS-t húztam fel rá.

dec. 11. 15:32
 3/7 anonim ***** válasza:

Jelenlegi rezsi árakkal otthonra mindenképpen takarékosat.

Én passzív hűtéses mini itx-es alaplapos gépet raktam össze (ASUS PRIME J4005I-C)

Most 16GB ram ketyeg benne. Nem egy erőgép, de NAS-nak tökéletes, illetve rá van dugva egy 2TB-os hdd amin letöltött filmek vannak és plex-en azt nézzük tv-ről vagy laptopról, telefonról, stb.

Legutóbb bittorentet is átköltöztettem arra, hogy ne a gépemen legyen és menjen 0-24-ben, hogy gyorsan visszaosszam.

Nem eszik sokat egyáltalán. Egy TrueNas Scale van rajta. Egyelőre a RAM és a kis cpu is bőven elég a feladatra, még van kapacitás is benne bőven.

Truenas Scale azért is marha jó mert a háttérben fut egy kis kubernetes amihez könnyen hozzáadhatok bármilyen dockeres app-ot gui-n keresztül.

dec. 11. 16:01
 4/7 anonim ***** válasza:
Megjegyzem, már 4 éve jól teljesít a gép, akkor raktam össze 140e-ből ssd-vel több hdd-vel raid-ben.
dec. 11. 16:01
 5/7 SIDLER22 ***** válasza:

Én itthon WireGuard szervert, fájlszervert és torrent seed szervert futtatok egy Linksys WRT1200AC routeren. Egyébként 10 000 forintért vettem használtan.

Szóval akár egy picivel komolyabb routerrel is lehet sok szolgáltatást futtatni. Még talán egy kisebb látogatottságú weboldalt is elvinne.

A Raspberry Pi 5-ömet meg nem használom mert akkora teljesítménye van, hogy nincs rá szükségem egyenlőre. Egyszer futtattam rajta Minecraft szervert, de még ahhoz is overkill (lenne, ha nem microSD-ről töltené be a chunkokat. Ezen kívül a kis ARM procija teljesen elég volt hozzá).

dec. 11. 20:17
 6/7 anonim ***** válasza:
Ha már szerver, legyen szerver :-) Én HP Microservert használok és ha ez kipurcan, akkor egy újabb generációsra cserélem. 10+ éve megy, időnként portalanítom (nem évente, csak amikor úgy eszembe jut), megy 0-24-ben, semmi baja. Ilyen vasat sokkal olcsóbban alkatrészekből sem tudtam volna összerakni.
tegnapelőtt 20:12
 7/7 A kérdező kommentje:
A cent os még elérhető én úgy tudtam leállították a támogatását....
tegnap 23:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!