Egy dedikált szerveren milyen weboldalt érdemes futtatni? Mennyi célközönséget lehet elérni hogy ne lassuljon be nagyon.
Ez függ a szerver kapacitástól, gyakorlatilag nincs határ, mert mindig lehet fejleszteni. Mondjuk 32 GB RAM és 12 CPU (ez egy átlagos konfigurációnak mondható) napi 50-100.000 látogatót kiszolgál. De ekkora kapacításra kevés weboldalnak van szüksége, és van jobb alternatíva is.
Első körben lehet, hogy elég egy osztott tárhely, vagy ha tényleg már induláskor nagyobb erőforrás kell, akkor egy VPS. A VPS (Virtuális Privát Szerver) ugyanúgy használható, mint egy dedikált, ugyanúgy rendszergazdai jogosultságod van rajta, mivel egy weboldalnak vagy ügyfélnek ritkán van szüksége egy szerver teljes kapacitására, ezért virtuálisan több részre osztják, ez a VPS. Indulásnak szerintem maximum 4GB RAM és 2CPU bőven elég lesz, igazából már ez is forgalmasabb és erőforrás igényesebb weboldalhoz ajánlott, egyszerűbb honlapokhoz ennél kisebb is elég. Erre kell egy tárhely panelt telepíteni, ingyenesben pl. a HestiaCP, fizetősben cPanel, de sok más alternatíva is van, érdemes utána olvasni választás előtt.
A VPS nagy előnye, hogy ha idő közben kicsi lesz, gyakorlatilag bármeddig bővíthető, és árban is versenyképes, ezért lehet, hogy egyáltalán nem is lesz szükség dedikált szerverre.
Persze a dedikált szervernek is meg van az előnye. Először is, ezt ne béreld, ha bérelsz, akkor VPS-t bérelj inkább, árban is jobban kijössz, meg rugalmasabban bővíthető. Ennek megfelelően az előnye, hogy a tiéd a szerver, ott helyezed el, ahol szeretnéd, akkorát és olyant veszel, amilyent gondolsz. Mivel gyors internet kell, gyakran szerverhotelben szokták elhelyezni, de akár otthonról is futtathatod, ha elég gyors hozzá az interneted. Ha otthonról fut, az tényleg nagyon kényelmes, bár egy VPS sem kényelmetlenebb, mert egy virtuális konzolon át ugyanúgy eléred, és mindent ugyanúgy meg tudsz csinálni. A hátránya, hogy hardver hiba esetén neked kell gondoskodnod a javításon, míg ha béreled, akkor ez a szolgáltatóé.
Azt nem tudom milyen weboldalban gondolkozol, de első körben én egy VPS-t ajánlok, hacsak nincs szükséges arra, hogy fizikailag is a tiéd legyen a szerver. Egy kisebb csomag elég indulásnak, ha pedig rájössz, hogy még sem, rugalmasan bővítheted, ha sok látogató van, és lassulni kezd, megint csak bővítheted. Ha pedig bőven elég a kisebb, mert a legtöbb weboldalnak nincs szüksége egy szerver teljes kapacitására, akkor árban sokkal kedvezőbb lesz, tudásban viszont nem kevesebb. Egy 4GB RAM és 2CPU VPS árban olyan havi 3-5000 Ft körül van, de mint írtam, ez már egy forgalmasabb és erőforrás igényesebb weboldalhoz ajánlott, szóval lehet, hogy nagyobbat írtam, mint ami ténylegesen kellene. Egy 1000 Ft/hó VPS alapcsomag (1GB RAM és 1CPU) az ingyenes HestiaCP-vel havi 10-15.000 látogató kiszolgálására, pl. egy webáruházhoz megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!