Kedves #1
Valamikor réges régen dolgoztam propel-el. ez kb 10-12 évvel ezelőtt történt. Akkor még aktív php backendes voltam (helyesebben fullstack csak a backend megvalósítást végeztük php-ban). Ekkor több adatbázist használó projekthez használtuk. Jó volt, mert sok alternatívát kínált arra, hogy legenrálja az adatbáziskezeléshesz szükséges absztakciókat, interfészeket és osztályokat, gondosan figyelve a relációkra. Hát ez jó régen volt, és én közben váltottam a programozásról (akkor belefáradtam, hogy folyamatos tanulást igényel ez a hivatás) viszont 2019-ben a sors úgy hozta, hogy visszatértem a programozáshoz kisebb projektekbe. Most meg már Javascript oktatóként is tevékenykedem :)
Szóval:
Képes volt XML fájlból adatbázist készíteni, legenerálva az osztálycsaládokat, és fordítva is. Egy meglévő adatbáziból is elkészítette az XML térképet (de ez nem lényeg) hanem legenerálta az osztályokat, és már lehetett is használni.
Most pedig a saját munkám megkönnyítésére szeretnék készíteni egy példatárat, ahol az egyes csoportoknak, akiket oktatok ki tudom osztani a házi fladatokat, gyakorló feladatokat. Tehát a feladatokat tárolnom kell adatbázisba. (nem szöveges fájlokba, ahogy most) hogy tudjam, hogy melyik csoportnak melyik feladatot osztottam ki.
"Zárójel bezárva"
Visszatérve: Aztán telt múlt az idő, és a php újjászületett, és a propel meghalt. Ez ugye, amikor jött a nagy váltás a php 7-el. Ekkor már nem programoztam. 2019 előtti időszak. (Én pont akkor váltottam, amikor megjelent a php7) Azóta... gondolhatjátok, kb annyira felejtettem el, a propelt, amennyire csak lehet :) Annyi, hogy nem újdonság egy ORM, de kb, csak ennyi.
Szóval örömmel statuáltam, hogy hoppá, a Propel is feltámadt hamvaiból. Újraírták és folyamatosan fejlesztik. A doksikból látom, hogy a koncecpciójuk annyira jó volt, hogy azon semennyit sem változtattak, tehát simán futnának a régi propelben írt adatbázis kezelések az új propel alatt.
Anno a Propelt nem én választottam, hanem az a cég, ahol dolgoztam. A cégről annyit kell tudni, hogy a cégvezető a volt adatbázis professzorom volt. Tehát mint az adatbázisok professzora, gondolom akkor az egyik legjobb választás lehetett. Én mint egykori tanítványa, és akkori alkalmazottja, eszembe sem jutott megkérdőjelezni a választását.
Viszont az akkor volt. Most mi a helyzet vele?! Ezt szerettem volna megtudni. Még mindig jó választás-e?!
Viszont mivel magamnak csinálom, amihez most kellett volna, nem bonyolítottam az életem. nem php, hanem nodejs backendet írtam, és egyszerűen csak json fájlokban tárolom az adatokat, így nem kell semmiféle ORM és bonyodalom.
Amikor elkészülök, bármikor le tudom majd cserélni a backendet, anélkül, hogy frontendhez hozzányúlnék. Itt úgyis a kód veleje frontend JS, táblázatgenerálások, meg miegymás. A backend, csak adatokat közöl JSON formátumban. Egy deka HTML-t sem generál. Így bármikor könnyedén le lehet majd cserélni a backendet a frontend alól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!