Ingyenes tartalomkezelő versus fizetős tartalomkezelő! Vitatkozzunk róla! Mit ajánlotok?
Üdv!
Szakközépsuliban most ismerkedem a webfejlesztés rejtelmeivel, és komolyan érdekel. Az oktatónk említette ugyan a tartalomkezelőket, viszont ezekről többet szeretnék tudni. Láttam már a Joomlát, láttam a Drupalt, ezek az ingyenes tartalomkezelők mennyivel számítanak a piacon gyengébbnek, mint a fizetős társaik?
Még van néhány összetettebb, nagyon fontos kérdéseim! Az ingyenes tartalomkezelőnél ugye mi magunk is kipróbálhatjuk (pl. localhoston) a szerkesztőfelületet, belekukkanthatunk a forráskódba, szerkesztgethetjük, formálhatjuk. A fizetősnél ha jól tudom erre nincs lehetőség. Na most akkor miért fizessek egy olyan szolgáltatásért, amiben még a szerkesztőfelületet sem láthatom, a forráskódot meg pláne? (Értem én, saját fejlesztés, mindenki védelmezi a saját kreálmányait, de ilyen esetben mindig zaklatni kell a webfejlesztőt, hogy valami apróságon változtasson? Ez beletartozik a webfejlesztő munkakörébe, hogy egy komplett szerkezetet feltelepít a webtárhelyre, és onnantól kezdve az ügyfél részére akár percenként is köteles "ugrani", vagy azt mondja az ügyfélnek, hogy elkészítette a megrendelt terméket, és kalap-kabát?)
A nyílt forrású tartalomkezelő rendszerek nem ingyenesek. Mindenkinek annyiba kerül amennyit az idejükből hozzáadnak a közösség tevékenységéhez. Lehet ez kódolás, fordítás, promózás, támogatás stb.
A fizetős cms fejlesztők igyekeznek azt sugallni, hogy a nyilt forrású rendszerek rosszabbak mint az ő fejlesztésük, mert mindenki hozzájuthat a kódokhoz. Ez nem így van. Ezeket a rendszereket a közösség fejleszti, teszteli, nem pár ember, és emiatt nagyon jók.
Én a Drupalt ajánlom a figyelmedbe ha ilyenre adod a fejed, nem fogod megbánni.
A nyílt forrású rendszereket használhatod localhoston, belenézhetsz és mindent elérhetsz. Drupalnál azért a core forrásba belenyúlni nem nagyon illik, de annyira jó, hogy nincs is erre szükség.
Egy Worhöz hasonló szerkesztő segítségével bármikor szerkesztheted, szerver oldalon. Ha belépsz az oldalra minden tartalomnál van egy szerkesztés fül és ott tudod. Itt van pár kép erről: [link]
A cms rendszerek úgy vannak megtervezve (főleg az általad is említett joomla és drupal), hogy a forráskód ismeretére nincsen szükség, a specifikációban általában le van írva sok minden, hogy saját modulokkal fejleszthesd a cms-sel felépített weboldaladat.
DE!
A tartalomkezelőkkel felépített honlapoknak megvan az a hátrányuk, hogy minél specifikusabb trükköt akarsz bevinni a honlapod alá annál rugalmatlanabbak. Buta hasonlat: ha egy kész elemekből álló házat veszel, akkor nehéz úgy variálni a négyzetes falelemeket, hogy a házad egy tökéletes gömböt formázzon.
Ezért én azt ajánlanám mindenkinek - főleg azoknak, akik meg is szeretnék tanulni a weboldal építést -, hogy hanyagolják a tartalomkezelőket, és ássák bele magukat a php, javascript, css - de alapként nyilvána html - rejtelmeibe, és dolgozzanak. A tartalomkezelők a rövidebb utat kínálják, nem pedig a jobb utat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!