Nem érzem szükségét a JavaScript használatának, más is van így vele?
Aktívan fejlesztek kissebb-nagyobb oldalakat, különböző célokra (közösségi oldal, házifeladat kezelő, hogy csak párat mondjak) már egy ideje, és a visszajelzés alapján mind dizájn téren, mind funkcionalitásban jók. Ezeket Python backenddel írom, illetve klasszikus HTML & CSS párossal. Eddig, akármennyire is törtem a fejemet, nem láttam szükségességét és/vagy értelmét, hogy én saját JS kódot írjak, ezért eddig nem is nagyon tanultam meg a nyelvet (hobbi szinten foglalkozok a fejlesztéssel, szóval a piaci igények most nem nagyon számítanak).
Gondoltam arra, hogy elkezdek JS frontend keretrendszerekkel foglalkozni, de megint csak felmerült bennem, hogy minek, ha gyorsabban, kényelmesebben tudok dolgozni a bevált eszközökkel?
A kérdésem a címben megtalálható, ez csak a kontextus/információ rólam.
Ha jól értelmezem, akkor a Python backended szerveroldali rendereléssel működik, mert JS nélkül nehezen tudna kommunikálni a weboldal a backenddel.
Weboldal függő, hogy hol mit használunk, össze kell vetni előnyeit hátrányait az adott projektre vetítve és az alapján dönteni.
Lehet az eddigi projektjeiden bevált amit csinálsz, lehet egy nagyobb volumenű projekt esetén más architektúrára kell építeni.
Mivel szerveroldali rendereléssel megoldod az adott oldal dinamikusságát így nyilván nincsen szükséged Javascriptre.
Én szvsz JS/TS framework párti vagyok, React és Angular amit a legtöbbször használok, szeretem őket, mert NEKEM nagyban megkönnyítik a fejlesztést (lehet, sőt biztos.. hogy sokan nem fognak velem egyetérteni, de ez az én álláspontom).
Ha elvagy JS nélkül, akkor valóban nincs értelme megtanulni, de van egy olyan érzésem, hogy egyszer eljön majd az a pont, hogy elkerülhetetlen lesz, hogy ne kelljen használnod.
A PHP+MySQL sokkal elegánsabb és jobban kezelhető.
De ízlések és pofonok...
A JS-nek főként az alábbi esetekben van jelentősége:
* azoknál a dinamikus oldalaknál, ahol az oldal érdemi tartalmához egy komplex, és az aloldalakon ismétlődő struktúra társul és/vagy a felhasználótól egy űrlapon keresztül várunk adatokat és arra adunk választ a teljes oldal újratöltése nélkül - ekkor a Javascripttel megspórolhatjuk az oldal teljes struktúrájának letöltését és a böngészőben történő újrarenderelését
* azoknál a progresszív webes alkalmazásoknál, amelyeknél bizonyos funkciók - például a grafikus (Canvas, SVG)/3D-s (WebGL) megjelenítés, a P2P VOIP-kommunikáció (WebRTC), a geolokáció (Geolocation), a streamelt médiatartalmak kezelése (MediaStream), stb... - a böngészőre vannak utalva
* olyan esetekben, ahol többféle felületet (webes-/asztali-/mobil-/IOT-alkalmazás) akarsz kezelni, és ezért nem akarsz külön-külön backendeket írni
Ezen felül rajtad áll milyen keretrendszerrel könnyíted (vagy nehezíted ;) ) meg a dolgodat - de ahhoz érdemes ismerni az azok alapjául szolgáló JS-t is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!