Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Hogyan csináljak egy összegző...

Hogyan csináljak egy összegző honlapot?

Figyelt kérdés
Van egy honlap ötletem, de ehhez össze kell szednem mindenhonnan információkat. Szerteágazó témáról van szó, így én azokat szeretném egy honlapba sűríteni. Semmi üzleti célom nincs vele. csak jó lenne, ha működne egy ilyen oldal. Attól félek, hogy a különböző információkat ha "átmásolom" természetesen forrásmegjelöléssel pl. könyvekből, cikkekből tudományos anyagokat, akkor lehet ebből valami problémám? Nem nagyon merek így belevágni.

2021. okt. 27. 12:04
 1/5 anonim ***** válasza:

Forrás megjelölésével idézhetsz belőle:

"34. § (1) A mű részletét - az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven - a forrás, valamint az ott megjelölt szerző megnevezésével bárki idézheti.

(2) * Nyilvánosságra hozott irodalmi vagy zenei mű, film részlete, vagy kisebb terjedelmű ilyen önálló mű, továbbá képzőművészeti, építészeti, iparművészeti és ipari tervezőművészeti alkotás képe, valamint fotóművészeti alkotás szemléltetés érdekében iskolai oktatási célra, valamint tudományos kutatás céljára a forrás és az ott megjelölt szerző megnevezésével a cél által indokolt terjedelemben átvehető, feltéve, hogy az átvevő művet nem használják fel üzletszerűen. Átvételnek minősül a mű olyan mértékű felhasználása más műben, amely az idézést meghaladja."

Bővebben: 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról ( [link] )

2021. okt. 27. 12:15
 2/5 anonim ***** válasza:

Ha normális forrásmegjelöléssel teszed akkor nem.

Intereneten, ingyenesen (tehát hozzáférhető) anyagok esetén bőven elegendő egy hivatkozás az eredeti oldalra.

Könyvek esetén úgy tudom, hogyha egy "szakdolgozat szerű" forrásmegjelöléssel idézel belőle pár mondatot, akkor azzal szintén nincs gond. Nyilván ésszerű kereteken belül, tehát 2-3 fejezet felmásolásával már szerintem sérted a szerzői jogokat. :)

Szóval összességében nem. Ebben a felhasználási módban kb olyan mintha a saját szakdolgozatodat publikálnád mondjuk.

2021. okt. 27. 12:19
 3/5 anonim ***** válasza:

#1 Megelőztél (egyszerre kezdhettük el írni, így én ezt nem láttam még akkor).

De gyakorlatilag akkor nem tévedtem, ugyanezt írtam le a "saját szavakkal". :)

2021. okt. 27. 12:22
 4/5 A kérdező kommentje:
Nagyon-nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)
2021. okt. 27. 12:24
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha csak idézel belőlük pár sort, akkor elég a forrásmegjelölés, ha komplett bekezdéseket, oldalakat, cikkeket hoznál le ott kell a szerző, vagy a szerzői jogok tulajdonosának előzetes írásos beleegyezése. És persze ez sok esetben azt jelenti, hogy nem kevés pénzt fizetned kell érte.
2021. okt. 30. 19:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!