Mivel ajanlott feltolteni a tartalmat? Csak az FTP -s megoldas hatekony?
az FTP már kicsit koros
manapság inkább HTTP(S) keresztül
A kérdés kategóriájából (bár ez csak feltételezés) a weboldal tartalmát szeretné (valamilyen) tárhelyre felpakolni.
Ez amúgy érdekes téma, mert a hagyományos szolgáltatók elég elavult módszerekkel működnek. (Sok helyen sima ftp érhető el csak még mindig..)
Szedjük 3 kategóriára:
- OldSchool tárhely, ahol csak ftp hozzáférés van:
Ezt rövidre zárhatjuk, mert kb ha nem ftp-n rakod fel, akkor max betömörítve tudod felrakni valami webes filekezelő admin felületen, majd ott kitömöríteni (ha van rá lehetőség) dee... fúú. Ez annyira borzalmas megoldás, hogy inkább hagyjuk. Az ügyfeleimet amúgy az ilyen tárhelyekről el is költöztettem.
- Osztott tárhely, de normális Cpanel + JailedSSH hozzáféréssel:
Na itt már egy fokkal jobb a helyzet. Nyilván sima ftp-t kb meghagyom az ügyfélnek (ha esetleg valami nagyobb file-t kézzel fel akarna tölteni) de én nem használom. Élesítéshez mindig gitrunner-t használok (CI/CD) és az másolja fel sftp-n keresztül.
(sftp !== ftps !== ftp <- ne keverjük őket!)
Jogos lehet a kérdés, hogy miért nem rsync... mert nem érhető el a jailedssh esetén kb soha. Korlátozottan érhetőek el parancsok az ssh-n keresztül és az rsync nincs közte. Ugyanakkor általában van git, így ha nincs szükség nodejs-re meg egyebekre akkor ssh-n belépve onnan is lehet "élesíteni". Ez sem annyira szerencsés, de pl 1000x gyorsabb mint egy sftp-s feltöltés. :) (React-os frontend miatt nálam ez ugye kevés.)
- VPS:
Na itt lehet normális megoldásokat és folyamatokat kialakítani, rsync vagy épp docker. Bármi megoldható... (Én itt rsync-et használok. Gyakorlatilag az első élesítést követően hozzá se nyúlok a VPS-hez, mindent shell scriptek és a CI/CD kezel.)
+1 Docker:
Ezt nem vettem ide, de nyilván ha így van felépítve a teljes alkalmazás akkor ugye megint más a story... AWS, stb... de ha FTP alternatívát keresel, akkor gondolom nem erről van szó, tehát ezt nem is keverem ide. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!