Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Vettem egy domain-t és saját...

Vettem egy domain-t és saját weszervert szeretnék hozzá csinálni. Mik a lépések ahhoz, hogy kívülről is el lehessen érni?

Figyelt kérdés
Hallottam olyanról, hogy a szolgáltatótól kell kérni egy ip címet, beállítani a port forwardingot és kész. Igaz ez vagy, hogyan tudom a webszervert hozzácsatolni a domainemhez? És nem szeretnék egy szolgáltatótól webszervert bérelni, hanem sajátot szeretnék használni.

2020. okt. 8. 19:23
 1/7 anonim ***** válasza:
73%
Igen, kell egy fix IP, meg a portforwading. A domainhez kapsz majd egy felületet, ott kell hozzárendelni a te géped IP címét. Legalább az A rekordot be kell állítanod.
2020. okt. 8. 19:30
 2/7 anonim ***** válasza:
73%

Ha lakossági internet-előfizetésed van, az két dologgal szokott járni:

1) Az IP címed, amit a szolgáltatód ad, NAT-olt. Ez azt jelenti konyhanyelven, hogy nagyon sok előfizetőt ugyanazon a nyilvános IP címen keresztül vezetnek ki a netre. Ez azzal jár, hogy a te számítógépedet senki sem fogja elérni az interneten keresztül - mivel a nyilvános IP címed nem a te előfizetésedhez kiosztott IP cím.

2) Az IP címed nem állandó. Ez pedig azt jelenti, hogyha beállítod a megvásárolt domain címedet a nyilvános IP címedre, de mondjuk a routered újrakapcsolódik a szolgáltatóhoz, a szolgáltató új IP címet fog neked kiosztani, így a domain már nem a te előfizetésedre fog mutatni.

Az első problémát - ha a szolgáltatód tényleg csinál ilyet (jó eséllyel csinál) - könnyen megoldhatod ingyen azzal, hogy betelefonálsz a szolgáltatódhoz, hogy adjanak neked publikus IP címet. És hogyan ellenőrizheted, hogy tényleg NAT-olt a címed?

1) Indíts el egy webszervert a gépen

2) Állíts be a routereden egy fix IP címet a hálózati kártyádnak a DHCP beállításokban.

3) Csinálj port forwarding-ot - a 80-as és a 8080-as portokat nyisd ki, és irányítsd a géped felé.

4) Nézd meg a publikus IP címedet (a Google-be írd be, hogy "what is my ip")

5) Próbáld meg elérni a számítógépedet a nyilvános IP címed alapján. Ehhez azt javaslom, hogy mobilnettel nézd meg, de elvileg ugyanarról a gépről is működnie kell.

Ha működik, akkor a hálózatod nem NAT-olt, és nem kell a szolgáltatódat hívnod.

A második probléma már nehezebb eset. A szolgáltatók ma már lakossági ügyfeleknek nem adnak fix nyilvános IP címet, csak üzleti előfizetőknek (a Telekom és a DIGI biztosan nem). Az egyetlen megoldást erre az ún. dinamikus DNS-ek (DDNS) nyújtanak. Spoiler alert: feleslegesen vettél domain nevet. Ezek a DDNS-ek úgy működnek, hogy a te helyi hálózatodról egy számítógép (például a routered) bizonyos időközönként kérést küld a DDNS szolgáltató felé, ami alapján a DDNS-en beállítódik az aktuális IP címed. A legtöbb DDNS szolgáltatónak van ingyenes csomagja (például a No-IP-nek, de havonta e-mailt küld, hogy erősítsd meg), de az általuk adott cím elég csúnyán néz ki:

[válasszvalamit].noip.me

[válasszvalamit].ddns.net

stb.

A DDNS beállítása nagyjából így zajlik:

1) Regisztrálsz egy DDNS szolgáltatónál.

2) A szolgáltatónál választasz egy domain nevet.

3a) Egy számítógépen, ami éjjel-nappal működik, telepíted rá a saját update kliensüket

3b) Ha a routered támogatja a szolgáltatót, akinél regisztráltál, megadod a beállításokban a regisztrációnál használt adataidat + a domain nevet.

4) Újraindítod a routert

5) Ellenőrzöd, hogy működik-e.

2020. okt. 8. 19:43
 3/7 anonim ***** válasza:
73%
Ha upc (vodafone) előfizetésed van, akkor talán szerencsésebb helyzetben vagy. Én kb. évente egyszer kapok új címet.
2020. okt. 8. 21:10
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Lakossági net kapcsolaton általában tilos a webszerver üzemeltetés. Még macera is, plusz 0-24 menni kell a gépnek. Olcsóbb és egyszerűbb egy VPS
2020. okt. 8. 21:13
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem van több VPS-em (is) illetve itthon is saját szerverem.

A "tilos" résszel vitatkoznék, mert pl ha építek egy NAS-t (amit azért elég vicces lenne VPS-re pakolni) akkor mondjuk szeretném elérni az admin részét, meg esetleg VPN-t is beállítani stb, szóval szerintem az ALAP hogy elérhesd egy (bármilyen) domain-en keresztül a SAJÁT otthoni hálózatodat, amiért egyébként nem keveset legombol a szolgáltató.

Tudom vannak sajnos olyan szolgáltatók amik bizonyos településeken NAT-olják a felhasználókat (elég gusztustalan, és ne jöjjön senki a drága IPv4-el, mert a saját routerem (is) támogatja az IPv6-ot, az már csak az ő szegénységi bizonyítványuk, hogy bridge módban nem használhatom. Vicc. :D

Szóval, ha nincs NAT-olt hálózatod (nekem alapból nem az volt), de ha az akkor harcolj ellene! :D akkor onnantól kezdve már sima ügy.

Én a dynu.com szolgáltatását használom, mert 1) megbízható, 2) SAJÁT domain neveket is be tudsz állítani és fel tudsz venni normálisan DNS rekordokat.

Egy hátránya van, ez ugye a dinamikus IP kontójára írható, hogy nyilván levelezőszervert otthonról nem tudsz üzemeltetni (vagyis lehet, csak a gmail visszadobja), de egyébként sem ajánlom, mert a lakossági hálózat nem elég megbízható ilyen célból. Működik, lehet levelet küldeni és fogadni is (SMTP port-ot külön kell engedélyezni a szolgáltatónál néha) de nem megbízható, márpedig a levelezésnek annak kell lennie, tehát ez mindenképp VPS-re menjen.

A másik jótanács, hogy a szolgáltatótól kapott hulladék router-modem kombót tedd bridge módba ha lehet. Ha nem, akkor hívd fel őket, mert pl upc esetén csak akkor lehet ha tiltva van az ipv6 (wtf?!).

Telekomnál nagyobb szívás, ott még nem próbáltam (de hamarosan velük is teszek egy próbát), mert ott a szutyok iptv-s marhaságuk miatt (ahelyett hogy dtv-t adnának conax-al.. kretének. hurrá +1 doboz) szóval alapvetően csak akkor tudnál saját routert használni ha bírja a multicastot. Na de a lényeg: amennyiben módod van MINDENKÉPP saját eszközt használj, mert a szolgáltatók csoda hardverei néha elfelejtik a beállításokat és pl a törlődik a portforward beállítás, de egy telekomos (sagecom) esetén sikerült valami távoli frissítéssel még a dmz host beállítást is kitörölniük. Természetesen távolról ezért nem értem el és nem tudtam visszarakni, szóval vidékre kellett miatta utaznom. (Szép munka volt Telekom.)

Amúgy van esetleg itt olyan aki üzleti előfizetést használsz? Érdekelne a tapasztalata: az is ekkora trágya vagy az használhatóbb? Csak azért kérdezem, hogy megéri-e többet fizetni esetleg azért hogy egy DVR és egy NAS ne haldokoljon. :D Esküszöm 10-15 éve az ADSL-es modem esetén nem volt ennyi szívás mint most...

2020. okt. 9. 02:01
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

"Tudom vannak sajnos olyan szolgáltatók amik bizonyos településeken NAT-olják a felhasználókat"

Nincs ebben semmi különös. Az IPv4 címek elfogytak, az átlag user meg azt se tudja, mi az a NAT és semmi olyat nem használ, ami miatt kellene a publikus IP. Facebook, youtube, gmail megy NAT alatt is. Akinek meg kell publikus IP, általában simán adnak.

Amúgy igen, mindig saját eszközt kell használni, csak sokszor a szolgáltató szerelői is olyan technikai analfabéták, hogy az már fáj. Mikor nekünk hozták az FTTH-t, egy középkorú csávó jött, meg egy ukrán srác, aki egy kukkot se tudott magyarul. Mondom a csávónak, hogy bridge módba kérem a routert, mert itt a sajátom. És nem értette, csak azt hajtogatta, hogy a szolgáltató modemjére kell csatlakozni és a sajátot ki kell kötni. Aztán mikor elmentek, az ügyfélszolgálatot felhívva végre hajlandóak voltak bridge módba tenni.

2020. okt. 9. 09:09
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget, sikerült megoldanom.
2020. okt. 11. 20:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!