Wordpressel lehet megközelítőleg olyan oldalt csinálni mint pl joszakiponthu vagy a rendiponthu Ha igen akkor milyen kiegészítőkkel szerintetek? Előre is Thx!
PHP-ben is lehet webshopot csinálni még akkor is ha 50-100 ezer termékről van szó.
Megfelelő tervezés mellett az is elég hatékony tud lenni. Nem azt mondom hogy pl a django rossz, hanem hogy a php is JÓ!
java-ban is láttam már lomha programot, szóval ez nem (csak) a nyelvtől függ.
írtnuk benne értékesítési rendszert is, ahol több millió soros adatbázisokból dolgozott a backend és egy 0,5-1 másodpercen belül hozta a csomagajánlatokat, szóval nem teljesen értem mi a probléma vele. (ja és mindezt nagyon alacsony memóriahasználat mellett)
(Több tíz-százezer terméknél alapesetben nem a PHP a gyenge pont, hanem az SQL adatbázis szerkezete, ami az ilyen modulokból építkező rendszereknél nem a legoptimálisabb, és ezért van negatív hatása.
Ha jól tervezett MVC rendszer és hozzá megfelelő adatbázis, akár tíz-száz millió is lehet és még is villám gyors.)
#12 Mi az amit nem tudsz megoldani PHP-vel? (Ez ugye backend, tehát a frontendet nem sorolom ide, mert az lehet React-ban vagy Angularban, sőt utóbbiakkal konkrét dekstop app-ot is csinálhatsz hozzá (electron) ami multiplarform, tehát nyilván ilyen problémákat mint egy vonalkód olvasó kezelése azt nem sorolnám ide, mert az nem a backend feladata.)
Igazából lehet eddig csak én nem futottam bele ilyen problémába, de nekünk nem volt gondunk vele, pedig oracle adatbázisokkal kellett összekötni, java-s alkalmazásoknak adatot szolgáltatni soap-on keresztül, sőt, még egy DB2/400-al is összekötöttük, bár ott a kihívás egyedül az ODBC keresése volt, de ez nem a php hibája volt, ha bármi mással akarom kiépíteni az ODBC kapcsolatot akkor arra ott is szükség lett volna. Szóval összességében nekem nem volt negatív tapasztalatom vele. PDF-ek, excelek, stb előállítása sem gond (formázással együtt). Ráadásul remek keretrendszerek vannak hozzá (Laravel, Symfony, Yii) amiket bár vannak akik szidnak mondván "lassúak", de ott is tudni kell hogy miaz amihez orm-t használsz és mi az amit inkább összeraksz query builderben vagy raw sql-el.
Szóval őszintén érdekel (nem kötözködni akarok), hogy mi volt az ami kifogott a nyelv korlátain, mert nekem még nem sikerült ilyennel találkoznom. (Nyilván egy FPS játék játékszerver motorját nem ebben írnám, de pl online -webes- stratégiai játékhoz még meg is felelhetne.)
"Egyébként akik hozzá szóltak építettek vagy épitettetek webshopot?"
Igen. Webshopot, CRM rendszert, telkó cégnek értékesítési rendszert és panziónak foglalási rendszert is.
"S azokban több 10ezer termék van?"
Van amelyikben igen. Bár a webshop az tulajdonképpen eltörpül egy komolyabb értékesítési rendszer mellett, ahol külön alkalmazás volt a felparaméterezéséhez. (Webshop az viszonylag egyszerű dolog.. pl ha egy termék kifutott, akkor nem rendelhető tovább. Szolgáltatás esetén pedig tudni kell kezelni azokat is akiknek bár élő szolgáltatása van de olyan elavult csomagban, amit már újként nem lehet eladni és ugye üzleti döntésen múlik csak, hogy kötelezően átsoroljuk-e opció módosításnál a legújabb csomagba, vagy a régi és amúgy már lezárt csomaghoz kell opciót adni. Na szóval ez csak egy példa, a lényeg, hogy az jóóóóóval bonyolultabb és kb 8 fejlesztő dolgozott rajta köztük külön adatbázis szakértők is.)
"Ha igen hányan üzemeltetitek?"
Ez relatív és nem a termékek számától függ.
Pl van olyan webshop ~20.000 aktív termékkel amit 1 ember "üzemeltet" (vagyis átcsomagolja és feladja DHL-el amit rendeltek). A számlázás automatikus, fizetés automatikus, a termékek betöltése pedig a nagykerektől érkező interfészeken keresztül szintén automatikus. Nyilván egy dologra specializálódótt és kb 4-5 nagykerrel áll kapcsolatban. Ezt mondjuk egy Alza méretű webshop esetén már nem lehet megtenni, mert millió fajta termék van (azokat kézzel is fel kell néha tölteni vagy módosítani, azontúl ott az ügyfélszolgálat, raktárosok, bolti eladók, stb...
Tehát inkább forgalomtól függ és a termékek sokszínűségétől.
Technikai oldalról pedig a rendelkezésreállástól. Kisebb forgalmú webshop nem tart fent saját IT részleget, többnyire bérli a szolgáltatásokat, sőt a legtöbb esetben a fejlesztők is külön cég, míg egy nagyforgalmú cég esetében szokott lenni belső fejlesztő csapat és saját üzemeltetés (itt is sokszor szerverparkba kerülnek a gépek, de saját rendszergazdák kezelésében).
Na de ezek nem kőbe vésett dolgok, a valóságban egészen szélsőséges dolgokkal is lehet találkozni, de "általában" valahogy így szokott működni (legalábbis amikkel én találkoztam azok így működtek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!