Kezdőoldal » Számítástechnika » Weblapkészítés » Hogyan frissíthetem automatiku...

Hogyan frissíthetem automatikusan az oldalt ?

Figyelt kérdés

Hobbi szinten készülő weboldalnál van egy olyan problémám, hogy ha változtatok az oldalon és megnézem, hogy hogyan is néz ki valójában, akkor nem frissül az oldal. Állandóan a "körbenyillal" rá kell frissítenem.

Azt nem tudom, hogy a külső látogatóknál is ugyanígy van e ?

Igazából nem is értem, hogy a weboldalon történt változtatások miért nem jelennek meg azonnal, ha betöltődik az oldal?

Valami tárolt változatot jelenít meg ilyen esetben ?

2020. szept. 9. 01:49
 1/10 anonim ***** válasza:

Igen, valószínűleg a böngésződ gyorsítótárában maradnak azok az elemek. Ez alapvetően jó dolog, mert statikus tartalmat teljesen feleslegesen töltene le minden egyes gombnyomás után.

Kezdő szinten azt javaslom, hogy:

a) maradj az F5-nél. <- "körbenyil"

b) módosítsd ideiglenesen a webszerver beállításait (pontos tippet nem tudok mondani, míg nem tudom hogy nginx vagy apache) de a lényeg, hogy az adott oldal küldjön üzenetet a böngészőnek, hogy ne cache-eljen. Hosszú távon ne hagyd így, főleg az éles oldalt, de míg hibát keresel addig kényelmesebb lehet.

c) tegyél fel valami plugint, ami automatikusan frissíti az oldalt.

d) ha csak a css/js fájlok esetén jelentkezik a probléma, akkor a fájlnév mögé rakj egy random számot. pl main_style.css?4567385 ugyan úgy be fog tölteni, de ha változtatsz a fájl tartalmán, akkor írd át a számot is és a következő kattintásnál újra letölti a böngésző

Komolyabb oldalak esetén is így csináljuk, csak nyilván nem kézzel hanem a webpack beállításait úgy adjuk meg, hogyha frissül valamelyik tartalom és újragenerálja, akkor az url-t módosítja. De ezzel nem akarlak belekavarni, a lényeg, hogy ez a "profibb" megoldás.

2020. szept. 9. 07:28
 2/10 anonim ***** válasza:
Nyomd meg az F12-t, ott a Hálózat fülön van olyan beállítás, hogy tiltsa le a gyorsítótárat. Ezt bepipálod, az ablakod félrerakod, és ez addig lesz érvényes, amíg nyitva van az ablak.
2020. szept. 9. 08:22
 3/10 anonim ***** válasza:

#2 valóban. (olyan régen volt már erre szükségem, hogy szerintem akkor még ez nem is volt benne, azóta pedig nem is kerestem. ez nekem is új, de jogos.. :))

#1-es voltam.

2020. szept. 9. 08:33
 4/10 anonim ***** válasza:

Dolgozz dinamikusan, használj fejlesztői módot!

Készíts szerver oldalon egy függvényt, ami visszaadja az útvonalat egy verziószámmal a végén.

A verzió szám a fájl utolsó módosításának timestamp értéke legyen, így csak akkor tölti le újra a böngésző ha a fájl ténylegesen módosult.

Ha végeztél a fejlesztéssel, akkor a függvényben leveheted a verzió számot, de még jobb ha a fejlesztői módot konfigurációhoz kötöd.

2020. szept. 9. 09:59
 5/10 anonim ***** válasza:

"Ha végeztél a fejlesztéssel, akkor a függvényben leveheted a verzió számot"

Én azt javaslom, hogy ne vegye le. Maradhat prod env-ben is. :) Ha a felhasználóknál is cache-be került a css/js és nem nyom rá a frissítésre külön, akkor elég érdekes dolgokat eredményezhet. Tapasztalat.

Nem zavar az senkit, viszont ha frissül, akkor a felhasználóknál is.

2020. szept. 9. 10:26
 6/10 A kérdező kommentje:

Elgondolkodtam ezen a böngésző gyorsító táron.

Ez a memóriában tárol, vagy a merevlemezen ?

Mert ha a memória, akkor elvileg minden gép bekapcsoláskor az már törölt állapotban van, azaz az új, már módosított weboldal töltődik be ilyenkor.

Az nem zavarna, hogy a fejlesztés időszakában nekem újra kell frissítenem, csak az éles változatot ne kelljen a nézelődőnek frissítenie egyik napról a másikra.

Napközben úgysem változik a tartalom, mivel csak este foglalkozom ezzel, csak arra van szükség, hogy a látogató másnap mikor bekapcsolja a gépet, akkor már az új tartalom látszódjon.

Ha viszont a látogatónál a böngésző gyorsító tára a merevlemezen van, akkor ez nem fog összejönni.

2020. szept. 9. 11:38
 7/10 A kérdező kommentje:
Illetve, nem is tudom, ha a felhasználó a gép kikapcsolásakor hibernálással lép ki, akkor , ha a memóriában van a gyorsítótár-terület, akkor ez probléma továbbra is fennállhat.
2020. szept. 9. 11:41
 8/10 anonim ***** válasza:

Merevlemezen van, nem memóriában.

De szerintem indulj el azon az úton amit többen is írtunk neked: ha frissül a tartalom, cseréld a fájlnevet és újratölti.

Hogy ez miként valósítod meg, (arra is írtunk több megoldást) de rád van bízva. Nálam pl ezt a keretrendszer megoldja simán:

Larevel esetén:

[link]

Yii esetén:

[link]

Symfony esetén:

[link]

Csak hogy a legismertebbeket említsem. Az elv mindenhol ugyanaz. (Ötletet lopni ér! :)) De amúgy ezt írtuk le mi is...

2020. szept. 9. 11:50
 9/10 A kérdező kommentje:

Ó, hát lopásban jó vagyok. :)

Sokszor megnézem az elődök munkáját....

2020. szept. 9. 11:53
 10/10 anonim ***** válasza:

Ha gondolod, a weboldal frissítése működik így is: ctrl+F5

Ekkor a teljes weboldalt újratölti, mintha csak előszőr látnád.

2020. szept. 14. 19:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!