SEO szempontból melyik a jobb: felugró vagy új ablakban megnyitás?
Ha akarok egy saját weboldalt készíteni, és nagyon adni akarok a keresőoptimalizáltságára, melyik a jobb döntés? Ha van mondjuk egy katalógusom vagy egy videóm, amit meg akarok jeleníteni, és a látogató rákattint a "Megtekintés" gombra, akkor az oldalon belül egy felugró ablakban, azonos URL alatt jelenjen meg a katalógus/videó, vagy egy teljesen új oldalon, új URL-lel?
Eddig a weboldalon a 2. verziót alkalmaztam, de mivel a hangsúly a kiinduló oldalon lenne, így arra kisebb hangsúly került, míg a kevésbé jelentős, gyakran változó katalógusos/videós aloldalra, ami maximum pár hétig aktuális, azokra ment a sok oldalmegtekintési idő. Így a kiinduló oldal nem kapta meg a kellő jelentőségét.
Viszont ha egy URL-en belül, csak felugróként jelenik meg a katalógus/videó, akkor a kiinduló oldalon lehet sok lesz a visszaforduló látogató, mert mindenki gyorsan megnézi, ami kell neki, majd kilép, nem?
Én az utóbbit alkalmaznám.
Egyébként nézz meg más, ismert oldalakat és nézd meg, ott hogyan oldották meg!
Szűrd le, melyiket használják többet és az alapján hozz döntést!
Én azt az elvet vallom, hogy site-on belüli hivatkozást nem szabad új lapon/ablakban megnyitni, mert majd a felhasználó eldönti, ha úgy szeretné megtekinteni.
Ha új lapon akarja megnyitni, akkor középső egérgombbal klikkel majd a hivatkozásra.
Ha bedrótozzuk a kódban, hogy csakazértis új lapon nyíljon meg, akkor oda a választás lehetősége, plusz az oldal folytonosságát is megszakítjuk ezzel: Az új lapon megnyílt oldalon nem lehet visszanavigálni a főoldalra (mert az másik lap munkamenetéhez tartozik) és hasonlókra gondolok folytonosság alatt. Persze ha a katalógus logikailag nem része a weboldalnak, akár beleférhet ez is.
Egy köztes megoldás talán az lehetne, hogy gondolom a katalógusok nevét táblázatszerűen sorolod fel, tehát meg lehetne csinálni úgy, hogy a névre kattintva a cella lenyílik és ott lesz alatta a katalógus tartalma (nem tudom érthető-e), viszont ezzel meg az a baj, hogy javascriptet igényel, ami megint csak véleményes az öregek körében. Viszont felhasználói élmény szempontjából ez az abszolút irány manapság, csak ügyesen kell tudni megcsinálni. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen a látogató nem megy el a kiinduló oldalról, tehát az oldalmegtekintési idő problémáját megoldja.
SEO szempontból fogalmam sincs, melyik a legjobb, entity.hu-n jobban hozzá tudnának szólni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!