Hogyan lehet e-mail értesítőt crontab létrehozni, hogy a weboldal error 403 404 5xx hibaüzeneteknél a logban küldjön értesítőt?
Bocs, de nem értem mit akarsz.
Van egy webszervered, ami hogyha 403, 404 vagy 5xx response-t küld vissza a kliensnek, akkor loggoljon valamit a saját log fájljába?
Hogy jön ide az email és a crontab?
Alapállapotban rögzítésre kerül a nyers hozzáférési fájlban.
Ha többet szeretnél - az Apache .htaccess beállító fájljában az ErrorDocument 404 /404-de-lekezelem.php utasítással elküldöd a saját hibakezelő scriptedre. (Érdemes univerzális.php-t csinálnod 401 től.
Ebben kiírathatod az URL-t http hibakód alapján szelektálva is. Pl. 401.txt, 403.txt, 404.txt... Valamint itt tudod bővíthteni az e-mail küldési lehetőséggel.
ha client denied és hasonló hibák jönnének elő, mert előjön sajnos, nem jöttem rá miért, akkor kapjak róla értesítőt, hogy gebax van.
goaccess-t raktam fel, de nem tudom hogy működik.
elvileg goaccess access.log --log-format=COMBINED
de nem is értem hogy működik.
lehet nem erre van.
Én értem, hogy mit szeretne a kedves kérdező: adott időközönként - erre a crontab - szeretnéd elküldeni a crontab meghívása és előző meghívása közti időintervallumba eső, az Apache webszerver naplóállományából a 403, 404, 5xx hibaüzeneteit e-mailben.
Ehhez írnod kell egy szkriptet, ami:
* kiszűri az adott időintervallumba eső (a meghívása előtti adott időtartamba eső) bejegyzéseket az Apache naplóállományából
* majd ebből kiszűri a 403, 404, 5xx hibaüzeneteket
* és ezt elmenti egy fájlba, majd az elküldi e-mailben
majd ezt a szkriptet belerakod a crontabba.
Ezt a szkriptet megírhatod Bash-ben (awk, grep, date, sendmail), PHP-ben, Pythonban - amihez értesz.
Bár kissé sok értelmét nem látom a dolognak: a webhelyet rengeteg robot fogja végigpróbálgatni, így egy csomó felesleges levelet fogsz kiküldeni/kapni.
A Goacess inkább helyi ellenőrzésre való, a szerveren történő naplóelemzésre.
Köszi utolsó, így már értem.
De én biztos nem így csinálnám.
Egyszerűen be kell konfigurálni a szerveren, hogy a 403, 404, 5xx response-okat (meg nyilván a hozzájuk tartozó requesteket) loggolja ki egy adott fájlba, és ott a kérdező már úgy keres, hogy szeretne, de ha nagyon akarja, simán összedobhat egy kis scriptet, ami leszűri neki adott intervallumra.
Vagy a 403, 404, 5xx-es kéréseket kezelheti egyedi lapokkal:
amik aztán küldhetnek levelet is (lásd: PHP mail() függvény).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!