Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ugye legális olyan programot...

Ugye legális olyan programot írni, ami letölt egy fájlt az internetről?

Figyelt kérdés
Amúgy egy teljesen publikus fájlt, a linket "legális módon" szereztem. NEM valakinek a szellemi termékét tartalmazza a fájl.
2019. jún. 28. 20:12
 1/9 anonim ***** válasza:
Ha a domain tulajdonosa megengedi akkor igen, csak nem túl praktikus - mert azt a fájlt onnan akárhova mozgathatják.
2019. jún. 28. 20:16
 2/9 anonim ***** válasza:
Elég nagy bajban lenne az IT ipar, ha illegális lenne.
2019. jún. 28. 20:17
 3/9 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy az iparban hogyan csinálják, még azt is el tudom képzelni, hogy akár szerződéssel...

Az én esetemben olyan adatokról van szó, ami az adott honlapon is ott van, sőt, sok helyen máshol is.

Konkrétan a progim teszteléséhez is a többi oldalt használtam.

2019. jún. 28. 20:22
 4/9 Alex Fly ***** válasza:

Attól függ...

Ha az ominózus fájl azért került fel a Netre, hogy az bárki számára elérhető legyen, akkor természetesen semmi illegális nincs abban, ha valaki rendeltetésszerűen használja a világhálót.

Persze a ez az állomány egy védett, személyes tárhelyen van, ahol a feltöltő szándéka szerint nincs jogod a hozzáféréshez, az már más kérdés.

Avagy egy nyílt ftp-szerverről nyugodtan letölthetsz bármit; de egy személyes felhőtárhelyről már nem.

2019. jún. 28. 20:58
 5/9 A kérdező kommentje:
Bejelentkezés nélkül is hozzáférhető, link mutat oda, többféle formátumban is ott van ugyanaz az adat.
2019. jún. 28. 21:00
 6/9 anonim ***** válasza:
Miért merült fel egyátalán a kérdés? Valami svindli lehet benne, amit nem árulsz el?
2019. jún. 28. 21:14
 7/9 anonim ***** válasza:
Peldául mint egy webböngésző? Jah. Illegális az összes, lol.
2019. jún. 29. 08:29
 8/9 anonim ***** válasza:

Attól, mert valami felkerül az internetre, még védeni fogja a szerzói jog.

A kérdés: jogosult vagy a fájl használatára? Hogyan rendelkezett a fájl tulajdonosa efelől? Mert ha sehogyan, akkor bizony nem legális ilyen formán felhasználnod. (Itt tegyük helyre: a programot mmegírnod legális, csak használnod nem lenne az.) Az más kérdés, hogy valószínűleg a kutyát sem fogja érdekelni, hogy te azt mivel és hogyan töltöd le, ameddig a tulajdonosának kárt nem okozol.

Ha viszont "public domain", akkor teljesen szabályos a felhasználása.

Javaslom, hogy nézz utána a szoftverjognak!

2019. jún. 29. 12:51
 9/9 anonim ***** válasza:
Persze hogy legális. De ha ez már kérdésként felmerül, akkor biztos van még valami apró betűs rész.
2019. júl. 1. 06:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!