Ugye legális olyan programot írni, ami letölt egy fájlt az internetről?
Nem tudom, hogy az iparban hogyan csinálják, még azt is el tudom képzelni, hogy akár szerződéssel...
Az én esetemben olyan adatokról van szó, ami az adott honlapon is ott van, sőt, sok helyen máshol is.
Konkrétan a progim teszteléséhez is a többi oldalt használtam.
Attól függ...
Ha az ominózus fájl azért került fel a Netre, hogy az bárki számára elérhető legyen, akkor természetesen semmi illegális nincs abban, ha valaki rendeltetésszerűen használja a világhálót.
Persze a ez az állomány egy védett, személyes tárhelyen van, ahol a feltöltő szándéka szerint nincs jogod a hozzáféréshez, az már más kérdés.
Avagy egy nyílt ftp-szerverről nyugodtan letölthetsz bármit; de egy személyes felhőtárhelyről már nem.
Attól, mert valami felkerül az internetre, még védeni fogja a szerzói jog.
A kérdés: jogosult vagy a fájl használatára? Hogyan rendelkezett a fájl tulajdonosa efelől? Mert ha sehogyan, akkor bizony nem legális ilyen formán felhasználnod. (Itt tegyük helyre: a programot mmegírnod legális, csak használnod nem lenne az.) Az más kérdés, hogy valószínűleg a kutyát sem fogja érdekelni, hogy te azt mivel és hogyan töltöd le, ameddig a tulajdonosának kárt nem okozol.
Ha viszont "public domain", akkor teljesen szabályos a felhasználása.
Javaslom, hogy nézz utána a szoftverjognak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!