Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Adatok elemzése egy fényképről?

Adatok elemzése egy fényképről?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni,hogy lehetséges olyan programot írni,ami mondjuk egy képről képes elemezni a szavakat/számokat,és azt attól függően,hogy mi az,eltárolja valahol ?

Tehát mondjuk ott van a képen,hogy pl "Ablak-13232245" És akkor mindig azt a számot ami az Ablak mellett van,azt beteszi egy adatbázis,vagy nem tudom micsoda megfelelő helyére :D

A félreértések elkerülése végett nem szeretnék írni ilyet,csak most láttam valami hasonlót egy filmben,és nekem furcsának tűnt,mert hogy tudná egy képről elemezni az információt :D

2019. márc. 6. 15:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Ez lehetséges, sőt van is a telefonodon (valószínűleg) google fordítóba van kép elemzése és azt lefordítja. Vagy a galaxy s9-embe van olyan funkció hogy képet átalakítja szöveggé.(ilyet biztosan lehet találni a google playen is) Ha megvan a szöveg a képről akkor már azt csinálsz vele amit akarsz. (lefordítod, berakod egy adatbázisba stb.)
2019. márc. 6. 16:04
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

most viccelsz? vannak programok amik arcokat ismer fel, vannak országok ahol bűnözőket fognak a rendőrök utcai kamerával

vannak ilyen algoritmusok régen, ha captcha feltörőt akarsz írni akkor lehet nem fog menni ha itt kérdezel ilyet

2019. márc. 6. 16:34
 3/13 anonim ***** válasza:
Már nagyon régóta vannak ilyenek, meg ennél sokkal szofisztikáltabb szoftverek is.
2019. márc. 6. 17:53
 4/13 A kérdező kommentje:
Azt a mindenit :D Én nem szeretnék írni ilyet,nem is vagyok programozó,csak érdekelt :D
2019. márc. 6. 19:15
 5/13 anonim ***** válasza:

"vannak országok ahol bűnözőket fognak a rendőrök utcai kamerával"

Biztos lehetsz benne, hogy ott nem program ismeri fel a tettest.

A technológia nagyjából ott tart, hogy ipari körülmények között is nehéz stabilan leolvastatni szöveget egyes felületeken, nem hogy tescos utcai kamerákkal a 400ps felbontásukkal majd arcot ismerjenek fel.

2019. márc. 6. 21:05
 6/13 anonim ***** válasza:

@21:05

Le vagy maradva. Mondjuk ki nyíltan, hogy ebben élenjáró Kína. Ott állami szinten dollár milliárdokat költött rá az állam ilyen arcfelismerő rendszer létrehozásán. Az elején legalábbis a publikusan közölt beélesítésétől nem sokkal később is már sikerrel működött, amikor körözött személyt azonosított be a tömegbe embert felülmúló sebességgel, de van viccesebb eset is, amikor egy járókelőt bírságolt meg a rendszer mert az áthaladt a pirosba, közbe meg csak a busz oldalára ragasztott reklámon volt egy néni, vissza kellett vonni a büntetést.

2019. márc. 6. 22:45
 7/13 anonim ***** válasza:

Üdvözlök mindenkit a modern 21. századi számítástechnikai informatikában.

Határozottan !GEN a válaszom.

Itt egy remek példa amit a 2Mp minpségű telefonom kamerájával is alkalmaztam.

[link]

Töltsd le nyugodtan ezt az ANDROID alkalmazást.

Mi a lényege?

Leírsz egy képletet és nem kell kézzel bevinned a számológépbe, hanem lefényképezed a letöltött számolódépeddel és kielemzi az adatokat ezt követően meg is oldja az egyenleted vagy egyszerű példádat.

Léteznek fordító programok is amit többnyire a régészek kedvéért írnak a hozzám hasonló programozók csoportjai. Végig futtatod a telefonod lencséjének szemszögét a hieroglifákon, és az megjeleníti neked a számodra értelmezhető nyelven a szöveg fordítását.

Lehet Offline és Online alkalmazás is. Azaz olyan program amely nem igényel internet csatlakozást és előre megírt [letöltött] adatbázisból dolgozik az adott eszközödről - ez általában viszonylag sok helyet foglal, vagy pedig internetes csatlokázst igénylő program. Példa:

Offline app mérete: 7Mb.

Online app mérete: 1Mb.

Az online app egy távoli szerver adatbázisából kérdezi le az infókat és a hátránya, hogy kicsivel lassabban működik a térerőtől függően a sebessége.

A facebook kísérletezik profi arcfelismerő programokkal melyek gyerekkorból felnőttbe vagy visszafelé képesek számítani és megkeresni valakit.

Példa erre:

Veszel a gyerekednek egy tabletet, és arcfelismerő zárat tesz rá. Elavul, működik, de elteszitek. Ha jó az app, akkor 30 év múlva előveszi, és számításból fel fogja ismerni majd kioldja a zárat és az eszköz használható ugyanúgy tovább.

A kamerák jók napjainkban beleolvasgattam itt ott az eddigi válaszokba és igen képes embereket felismerni pl szemöldök forma szemtávolság meg ilyen számításokból. Biztonsági őr-ként számos helyen dolgoztam már az elmúlt évek alatt [nem kirúgtak - nem azért volt sok hely =D] és voltak rossz kamerák igen. Sok helyen analog jellel dolgoznak még ami szemcsés, és nem igazán nagyítható. De voltam olyan helyen is, ahol 360°-ot megfordult a térfigyelő kamera - pont egy gyárban. És nem emléxem mennyi, de jó felbontás volt, és nagyíthattam rajta bőven.

Röviden - a mai technikák bírják az iramot NAGYON IS, csak annyiba is kerülnek.

Szép estét mindenkinek ☺

2019. márc. 6. 22:48
 8/13 anonim ***** válasza:

tegnap 22:45

Biztos lehetsz benne, hogy nem. Van 1 milliárd kínai, és szerinted mindet megkülönbözteti majd főleg úgy, hogy azért valljuk be, a kínaiak között soknak hasonló az arcszerkezete? Mellesleg egy pattanás a szemöldökön és ba..hatod azt, hogy "beméri a szemöldököd távolságát", arról nem is beszélve, hogy milyen szögből, és tud-e szögkorrekciót számolni?

MIhez meg kéne egy tonna adat ennyi embernél, hogy kicsit is működjön, és még akkor se garantált.

Én ipari gépekbe fejlesztettem kamerarendszereket, de biztos valószínűbb, hogy amit neten olvasol propaganda az igaz.

2019. márc. 7. 06:20
 9/13 anonim ***** válasza:

#8: Ébredj fel kicsirigó, a világ nem csak annyi, amennyit Te látsz belőle.

Az, hogy Te a szegényes tudásoddal mit fejlesztettél semmit nem jelent.

A mai MI rendszerek már iszonyú fejlettek és fejleszteni is nagyon egyszerű rá.

2019. márc. 7. 06:59
 10/13 anonim ***** válasza:

A facebook képes már mondjuk 5-10 év különbséggel is felismerni az arcodat. Kidobja önállóan: "meg szeretnéd jelölni az adott alanyt a képen?"

És ez CSAK a facebook =D

Ha tényleg keresnek valakit, akkor azt bizony meg fogják találni.

Oké biztos arra gondol az adott felhasz, aki ezt nem veszi tudomásul, h minden olyan mint:

a halálos iramban

"isten szeme"

igen, az jó mese volt, de igen afelé közelítünk.

A felismerő programok nagyon is jól működnek.

Vegyük pl a nők kedvenx játékát az arctorzító hatásokat. A legtöbb közülük felismeréssel működik. Persze van olyan amely rögzített helyen torzít de az gyenge, és a múlté. Vagy vegyük a mosoly funkciós képlövést - beállítod a Nikon Coolpix-on és nem kell visszaszámláló vagy mint régen +1 ember h megnyomja a gombot, hanem elhelyezkedik mindenki, dobnak egy mosolyt, és lő egy képet a gép.

Ez ma már nem nagy technika. Felismerni, beolvasni, azonosítani, és utána kivágni.

A photoshopban a "magic wand" is így működik mikor körbevágsz valamit saját formára. Az is felismeri az alakzat határvonalait, és megkülönböztetéssel szétválasztja őket.

#köszönöm a figyelmet =D

2019. márc. 7. 08:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!