Milyen tanacsot adnatok egy palyakezdonek interjuhoz?
Eddig 4 helyre jelentkeztem, ebbol 2 ugy hirdette magat, hogy szivesen latnak palyakezdoket, aztan olyan technologiakrol/modszerekrol kerdezgettek az egyik helyen, amikkel meg talalkoztam palyakezdokent, masik helyen meg az volt a baj, hogy nincs egy ev munkatapasztalatom...
Azon kivul, hogy magamtol tanulok, megis mit tudnek tenni, hogy ne 1-3 ev munkatapasztalatot varjanak el tolem es vegre felvegyenek valahova?
ez jogos a részükről, gondolj bele van pár technológia amit használnak, ha te még a nevüket sem hallottad, akkor esélyes, hogy nem te vagy akit keresnek
mit tegyél? gyártsd referenciákat, amikor elmész egy interjúra, akkor ne ők mondják neked, hogy XYZ technológiát várunk el és kész
hanem tudj te is mesélni, hogy ZYX projekten dolgoztál, miket használtál, mihez értesz, lássák, hogy képes vagy arra, hogy elvégezz egy feladatot!
milyen nyelvről van szó?
ha esetleg otthon tanulsz csak, mondjuk már jó pont sokaknál, hogy a verziókezelést megemlíted, ami egy alap dolog ma már, de sok pályakezdő még nem is hallott róla, vagy épp soha nem használta még (SVN, GIT, TFS...)
OOP MVC alapok megvannak? (esetleg más személet ami szükséges lehet az adott feladatokhoz)
és milyen végzettséged van, hogy kevésnek találtak?
Persze, OOP MVC alap. Most végeztem az egyetemen (ELTE).
Legutóbbi helyen a probléma az volt, hogy nem ismerek/nem használtam még statikus osztályokat, nem ismerem a LINQ-t és a design patternekkel sem találkoztam még (pl. Singleton).
Utóbbi lehet, hogy alapnak kéne lennie, de design patterneket nem igazán erőltették az egyetemen, inkább azt tanultuk meg, hogy hogyan tanuljunk. Ha most nekiállnék, akkor nem valószínű, hogy 1 napnál tovább tartana ezeket megtanulni/beseggelni, szóval a következő interjúkon már nyilván többet fogok tudni, viszont zavar, hogy még próbaidőre sem képesek felvenni, pedig ezeket simán megtudnám tanulni.
Egyik facebook csoportban írta egy fejlesztő, hogy külföldről megkeresték olyan munkával kapcsolatban, amivel még nem foglalkozott és fizették az oda és vissza utat, a szállást és a pár héttel későbbi posztjában meg arról írt, hogy nagyon türelmesek vele a próbaidő alatt, tisztában vannak vele, hogy még be kell tanulnia, stb... Az eddigi cégeknél, ahol eddig voltam ott meg kb. az az alap elvárás, hogyha felvesznek, akkor már egyből termeljem a production code-ot.
diplomás pályakezdőket mondjuk alapból keresik, engem diploma nélkül felvettek, más nyelvvel foglalkoztam előtte, csak olyan referenciáim voltak
statikus osztály nem nagy kaland, a design patterneknek olvass utána, mert hasznosak lehetnek, viszont ha valahol ez kizáró tényező ott jobb is, hogy nem vettek fel, mivel kb pár hét alatt még gyakorlatban is elég jól betudod gyakorolni ezeket
fontos részei a munkának az igaz, de nem annyira nagy tudás anyag, hogy hónapok kellenek az elsajátításához
én 2 munkahelyen voltam főállásban, mind2 helyen türelmesek és segítőkészek voltak a kollégák
hobbi projekteknél meg főleg, még a fizetős "hobbi projektnél" is
ha valahol emiatt kiesel a rostán azt hidd el ne bánd! keress másikat
szerintem az is egy jó lehetőség, hogy neki állsz 1-1 kisebb projektnek nem kell nagyot szóljon, lehet 1 hétvégés is, viszont az interjún tudj róla beszélni, lássák, hogy van önszorgalmad és összekötheted a kellemest a hasznossal
"XY elméletről olvastam és Z idő alatt összeraktam egy AB programot ami főleg erre alapszik és CD feladatot lát el"
vagy bármi amiből látják, hogy képes vagy fejlődésre és van szorgalmad és akarsz is előrébb jutni!
Amit tenni tudsz: atfutsz nehany allashirdetest es megnezed mik a visszatero kulcsszavak bennuk (pl.: design pattern, mvc, linq stb.), amelyiket nem ismered, annak utana olvasol, hogy legalabb valami elkepzelesed legyen mirol szol az adott tema.
Igy amikor az interjun megkerdezik, hogy milyen tapasztalatod van a Linq-val kapcsolatban. Akkor eloszor elmondod 2-3 mondatban, hogy mi az, majd hozzateszed, hogy a gyakorlatban meg nem igazan hasznaltad eddig, de mivel az elmeleti alapokkal tisztaban vagy, ezert gyorsan beletanulnal.
A masik, hogy probald meg ugy iranyitani az interjut, hogy arrol szoljon, hogy mit tudsz es ne arrol, hogy mit nem. Szoval ha szoba jon valami, amit jol ismersz, akkor arrol probalj minel tobbet beszelni. Emlitsd meg, hogy hol hasznaltad, milyen elonyei vannak mas megoldasokkal szemben stb. Igy elmegy az ido azzal, amiben jo vagy.
De ugyanez pl. statikus osztalyoknal is: en is rendszeresen interjuztatok palyakezdoket. Azert meg soha senki nem bukott ki, hogy nem "dolgozott meg" statikus osztalyokkal. Azert viszont mar igen, mert meg eleteben nem hallott roluk es nem tud ket esetlen mondatot osszetenni arrol, hogy megis mik azok. Ha ez megvan, meg akkor is, ha amit mondott nem teljesen korrekt, akkor minden ok.
Talan meg ezt tudom olvasnivalonak ajanlani:
"Eddig 4 helyre jelentkeztem, "
Ez semmi. Legalább 14-re kellett volna jelentkezned.
Ebben a szakmában ugyan nem jellemző, de másutt előfordul, hogy 50 helyre eljuttatott jelentkezésből csak 2-3 reagál.
Azt tudom javasolni, hogy olyan területre jelentkezz, ami neked erősséged, vagy ami nagyon tetszik, amit szivesen csinálsz. A leveledben te köss ki eshetőségeket, ne várd, hogy veled szemben támasszanak ilyeneket.
A munkatapasztalat meg olyan, hogy azt kikerülni nem lehet, a cégek nem hajlandóak azért pénzt áldozni, hogy náluk szerezd meg azt a készséget, amit eleve elvárnak.
Nyugaton erre van keret, itt nincs.
Gondolj bele, csak fél év az bruttó 3 milla a cégnek, alaphangon.
Egyébként a helyedben alapítványoknál néznék körül. Ott nem tudnak piaci bért biztosítani, ergo, az elvárásaik is szolidabbak. Cserébe meglesz a gyakorlati időd. Azt be kell látni, hogy amíg nem vagy kiképezve, addig nem is érdemelsz jó pénzt.
Én az első munkáimat sokszor aprópénzért csináltam, mert magánszemélyek nem is tudnak fizetni, meg nem is akarnak, de ez mégis jobb volt, mintha ingyen gyakorlatoztam volna, pizzapénzre való nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!