Üzemanyag fogyasztás?
elméletben erről lenne szó, ,nemtudom a kifejezéseket /euróban az árak/
box1 fogyasztás x Liter/ 100km 5liter
box2 üz. ára: x / L 1,2 e
box3 megtett km x 50 km
Gyakorlatilag három adat beviteléből és egy hétköznapi számolás eredményének a kiírásából áll. Egyszerű konzolos FreeBASIC programban ez így néz ki:
dim szazon as single, ar as single, ut as single
input "A kocsi fogyasztása 100 kilométeren (liter): ", szazon
input "Az üzemanyag ára literenként (euró): ", ar
input "A megtett út (kilométer): ", ut
print "Az üzemanyagköltség"; szazon * ar * ut * 0.01; " euró."
Visual Basicben annyi a különbség, hogy szerkesztened kell hozzá egy felületet. Nekem VB-m nincs, a hasonló linuxos Gambas programban csináltam három, számérték bevitelére alkalmas ablakocskát (ValueBox, név szerint: szazon, ar, ut), egy kiírásra szolgáló címkét (Label: koltseg), meg egy gombot (Button: szamologomb). Ez olyasmi, mint amit te leírtál a hozzászólásodban, úgyhogy továbbra sem egészen világos előttem a probléma mibenléte. A gomb megnyomásakor bekövetkező Click esemény Str() függvénnyel szöveggé alakítja a kiszámolt értéket, hozzátold egy eurójelet, és írja be a címke Caption tulajdonságába:
Public Sub szamologomb_Click()
koltseg.Caption = Str(szazon.Value * ar.Value * ut.Value * 0.01) & "€"
End
Futás közben így néz ki: [link]
Egyszerű nagyon. WinForms-ról fogok beszélni.
Húzol 3 textboxot a Form-odra (ez autómatikusan megcsinálja az eseménykezeléseket, konkrét helyét a control-nak, stb) és egy Buttont.
1. Textbtox: Fogyasztás (l/100km)
2. --.-- : Üzemanyag ár
3. --.-- : Futott kilóméter
Majd ha a user gombra kattint (kattints kétszer a Form-on a button-ra és legenerál neked mindent), akkor hozzáférhetsz könnyedén a textbox szövegéhez C# kódon belül.
Ezekkel elvégzed a megfelelő matematikai számításokat és kiiratod egy Messagebox-ba akár.
Ilyen easy.
Ha részletesebben belemenjek, dobj egy DM-et.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!