Ezt hogy kellene megoldani?
Már 2 órája próbálkozok de nem nagyon akar összejönni a feladat megoldása:
Készítsünk programot, amely bekér egy összeget,
majd kiírja, hogy azt hogyan lehet a lehető legkevesebb pénzérméből összeállítani.
16.F
Addig hogy eléggé felidegelt ahhoz hogy kiírjam ide :(
egyébként próbálkoztam már for ciklussal is
Csinálsz egy tömböt, amiben az összes magyar pénzérme van:
0. elem: 5
1. elem: 10
2. elem: 20
3. elem: 50
4. elem: 100
5. elem: 200
Majd bekérsz egy számot a felhasználótól. Addig adogatod össze a legnagyobb értékű érmét, amíg az nem nagyobb, mint a felhasználó által megadott, miután nagyobb, átmész a következő, egyel kevesebb értékű érmére, és ugyan ez végig (tehát ajánlott a bekért összeg kerekítése is ötösre, hogy elkerüljük az esetleges hibát).
Pl a felhasználó megad 125 forintot:
Ciklus 1. futása: 200 -> nagyobb, mint a megadott 125
Ciklus 2. futása: 100 (mivel ez a kövi legnagyobb érme a 200 után) -> kisebb, mint a megadott 125, marad, egy százas az fix
Ciklus 3. futása: 100 + 100 -> nagyobb, ez nekünk nem jó, marad az előzőleg jó százas továbbra is
Ciklus 4. futása: 100 + 50, ez ismét nagyobb mint a 125, marad a 100 továbbra is
Ciklus 5. futása: 100 + 20 -> 120, ami kisebb mint 125, tehát ez jó, van egy 100-asunk és egy 20-asunk
Ciklus 6. futása: 100 + 20 + 20 -> nagyobb mint 125, marad a 100+20
Ciklus 7. futása: 100 + 20 + 10 -> nagyobb mint 125, marad a 100+20
Ciklus 8. futása: 100 + 20 + 5 -> ezt kerestük, tehát megkapjuk a bekért számunkat egy 100-asból, egy 20-asból és egy ötösből
"Addig adogatod össze a legnagyobb értékű érmét, amíg az nem nagyobb, mint a felhasználó által megadott, miután nagyobb"
Vagy esetleg maradékos osztás? Tetszik beszélni matek?
#4 igen de ez most kifogott rajtam. :(
Egyébként köszönöm a válaszokat!
Hát, #5 lepontozását még csak-csak értem, mert sikerült a lehető legkörülményesebb megoldást megtalálnia, de #6 stílusát szerintem menti az ebből fakadó nem egészen alaptalan indulat. Nyolc ciklus, uramfia! Maradékos osztás és egy ciklus, ezen nincs mit haszontalannak tartani.
Kérdező, azért bemutathatnád a tanácsok alapján elkészült programodat, hátha valakinek még hasznára leszel vele. Meg aztán az sincs kizárva, hogy a csúf irigység találhat rajta még csiszolgatni valót, az pedig neked szolgálhat tanulságokkal.
Ez a beszéd! De lehetőleg ne ide másold be, hanem valamelyik kódmegosztó oldalra, és linkeld be. Javaslom pl. ezt:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!