Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ez hogyan fog működni a...

Ez hogyan fog működni a főiskolán?

Figyelt kérdés

Szeretnék programozó lenni, februárban be is adom ilyen képzésre.

Jelenleg 4/5 vagyok matekból, az informatika is megy.

Néztem videókat is, kipróbáltam pár nyelvet.

Ami viszont nem jön át, hogy a főiskolán hogyan lesz a matek?

Minden eddigi képlet kell majd fejből?

Vagy bőven elég, ha becsületesen végig tanultam és értettem miről van szó?

Mert például most gyakorlom a matekot és vannak képletek, amik nem mennek vagy valamire nem emlékeztem, de ha már utána néztem, akkor ment és le tudtam vezetni, csak még kellett néznem.

Ez mennyire probléma?

Mire számítsak?

Azt olvastam, hogy a matekkal nagyon szórják az embereket kifelé, nem szeretnék kiperegni, akkor inkább jövő szeptemberig nyomom neki.

2018. nov. 18. 12:18
 1/9 anonim ***** válasza:

Melyik karra mesz? Am szorgalommal mindegyik egyetem vegezheto, nem varnak el sehol teljesithetetlen dolgokat, en inkabb azt gondolnam meg, h ugy kepzeled el az eleted, h napi 6-8 orat monitor elott akarsz e tolteni es gondolkodni olyan problemakon amik multik zsebet tomik meg.

Persze lehet valalkozoi formaban sajat projekteken dolgozni is de az se egyszeru. Mondjak sokan h milyen jo menjen mindenki programozonak mert h milyen keresett es sokat fizet, de amit eddig tapasztaltam, az alapján nem valasztanam ezt a hivatast.

Persze nem lebeszelni akarlak mert van akihez ez illik, de gondold meg h csinalnad ezt ugy h mondjuk minimalbert keresel vele es ha a valasz nem akkor gondold at meg egyszer.

2018. nov. 18. 13:00
 2/9 A kérdező kommentje:

Nekem bejön.

Szeretem a logikai fejtörőket és akár egész nap elvagyok a gép előtt. :D

2018. nov. 18. 13:07
 3/9 anonim ***** válasza:

Hát annyit megsúghatok, hogy az egyetemi matek köszönőviszonyban sincs a középiskolaival. Az egyetemen sokkal elméletibb az anyag, inkább van a hangsúly definíciók/tételek, és hozzájuktartozó bizonyítások megtanulásán, mint számítási feladatokon. Egy átlagos Analízis vizsgát kb így képzelj el:

Kiadnak előre egy tételsort, ami tartalmaz kb 180 definíciót/tételt, és 60 bizonyítást. Ebből a vizsgán random kérdezni fognak 15-20 tételt, és 2-3 bizonyítást. Ha legalább 50%-os pontszámot elérsz, amihez hozzá tartozik, hogy legalább egy bizonyítást tökéletesen leírsz, akkor átmentél. Ez a séma a legtöbb matekos tárgynál.

2018. nov. 18. 13:08
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi a választ.
2018. nov. 18. 13:25
 5/9 anonim ***** válasza:

"Persze nem lebeszelni akarlak mert van akihez ez illik, de gondold meg h csinalnad ezt ugy h mondjuk minimalbert keresel vele es ha a valasz nem akkor gondold at meg egyszer."

Ez szerintem hülyeség. Ahhoz, hogy programozó lehess rengeteg szabadidőt bele kell fektetni a dologba (lényegében ingyen csinálsz projekteket magadnak/gyakorolsz sokat), egyetemre/főiskolára jársz (a legtöbb esetben), több ezer órát beleölsz ingyen az életedből (kivéve ha fizetős az egyetemed, mert akkor több százezret beleölsz), hogy később egy jól fizető állást szerezhess és jó legyél a szakmádban. Ezt (a legtöbb) ember nyilván nem csinálja meg minimálbér fizetésért, akármennyire is szeret programozni, akkor inkább hobbiként csinálja.

Kérdésre visszatérve:

SZTE-n a matek eddigi tapasztalataim alapján inkább gyakorlati a vizsgákon (maximális 65 pontból 25 elmélet, maradék gyakorlat - minimum 30 gyakorlati pont és minimum 10 elméleti pont a kettes), viszont ha a félév során gyakorlatból elérsz egy pontszámot, akkor kapsz egy megajánlott jegyet, és nem kell menned vizsgázni, tehát lényegében az egész matekot letudhatod gyakorlattal (persze van, amikor gyakorlaton 1-1 héten elméleti kérdések vannak, de nem jellemző).

Középiskolás matekból igazából az alapokat kell tudni (trigonometria, függvények, sorozatok, ...).

Én középsikolás éveim alatt mindig kettes-hármas voltam matekból, mert nem tudtam mit akarok és nem foglalkoztatott (kivéve utolsó évben, mert akkor már tudtam, hogy ide jövök, akkor ötös lettem), de így is teljesíthető a dolog sok készüléssel, de nagyon megkönnyítené az életem, ha jobban foglalkoztatott volna hamarabb :D

2018. nov. 18. 13:46
 6/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Nagy segítség és jöhet még!

2018. nov. 18. 13:52
 7/9 anonim ***** válasza:

Én Óbudai Egyetemre járok Gazdaságinformatika Bsc-re. Gimnáziumi osztálytársamat is ide vették fel, üzemmérnök-informatika BProf-ra. Ugyan az az Analízis kurzusunk, és nem kellenek bizonyítások. Nekünk úgymond "lebutították" a mérnökinfósok matekját. Viszont nem használhatunk számológépet, szóval szívás egy csomó számolás meg egyszerűsítés, amit pillanatok alatt elvégzett érettségin a számológép, azt most papíron kell végezni, mint általános iskolában (ja és pl a nevezetes szögek szögfüggvényeit tudni kell fejből, és azokra visszavezetni a nagyobb szögeket).

Szóval annyiban van köze a középsulis anyaghoz, hogy már feltételezik, hogy ismered pl az algebrát, és egy csomó dolgot már nem magyaráznak hozzá az anyaghoz, mert triviálisnak gondolják.

2018. nov. 18. 23:43
 8/9 anonim ***** válasza:
A legfontosabb tudás egyetemre, és ennél kezdetben a matekhoz nem is kell több: tanulj meg egyenletet rendezni. Ezen véreznek el a legtöbben. Sajnos.
2018. nov. 19. 21:53
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a válaszokat.
2018. nov. 21. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!