Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Milyen programnyelvek vannak?...

Milyen programnyelvek vannak? Érdekel az is melyik milyen célra való. A muzeális nyelvekre is kíváncsi vagyok.

Figyelt kérdés
2018. okt. 21. 18:09
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

#8-asnak:

Nem akarok vitatkozni, de elsőbb tanuljunk meg járni, és csak utánna kezdjünk el biciklizni.

Én nem jelentem ki, hogy melyik programozási nyelvvel érdemes kezdeni, a lényeg, hogy a programozás lényegét valaki megragadra és ebből a szempontból Java-t, JavaScript-et, sőt Python-t ajánlani enyhén szólva is...

Nincs olyan, hogy halott nyelv, csak olyan van, hogy divat és vannak majmok akik követik... :-)

Mellesleg a BASIC (vagy annak bármilyen variánsa), esetleg a Pascal, mint kezdő nyelv kifejezetten ajánlott.

Nem kell egyből szállni és légvárakat építeni! :-)

*-*-*-*-*-

Hogy a kérdésere is válaszoljak nagyvonalakban:

1.: Assembly (és a gépközeli mnemonikus nyelvek): akkor jó, ha egy kifejezetten gyors folyamatot akarsz megvalósítani, én még régen ezt hangfelvételre és lejátszásra használtam. Tehát valami eszköz meghajtójának (driver) írására volt alkalmas (meg mindnre). Maga a szintaktikája munkás, de fenomenális, ha ráérzel.

2.: BASIC, Pascal: tanulónyelvek, a Commodore BASIC a maga sorszámozott programsoraival a szekvenciára jó példa, a Pascal meg a struktúrált programozásba ad betekintést, a VB meg inkább már az objektumorientáltság felé vezet.

3.: C, C++: manapság szinte mindent ebben írnak, az operációs rendszer kernelétől kezdve, meghajtóprogramokon át, szinte mindent.

4.: Prolog, Haskell, Occam, stb.: egy-egy specifikus munkaterület nyelvei, pl párhuzamos programozás, mesterséges intelligencia, stb...

5.: Az összes többi nyelv a fentiek valamilyen variánsa, keverése, hype-olása... :-)

5.a.) "HTML+CSS" (leíró nyelv), Java, JavaScript (JQuery, Jason), Flash, PHP, ASP, WebGL: mind-mind az internetre, illetve a mobiltelefonra specializált nyelvek

5.b.) Android Studio (Java), Eclipse (Java), Visual Studio (C, VB, stb), Delphi (Pascal, bár manapság mobiltelefonokra is lehet vele fejleszteni): ezek inkább fejlesztő környezetek egy-egy témára öszpontosítva. Pl. ha gyorsan akarsz valami látványos alkalmazást csinálni, akkor a Delphi-t fogod választani... ...ha nem sürget az idő, akkor VC, ha pedig mobil alkalmazást, akkor vagy Delphi vagy Android Studio, stb, stb, stb

5.c.) DirectX, OpenGL, SDL, stb.: ezek meg inkább függvénykönyvtárak, igen C nyelven megírva.

5.d.) Python: túl van hype-olva, normális ember nem használja semmire... :-)

5.e.) Imagine, Scratch, stb.: folyamatleíró nyelvek, arra jók, hogy elhitessék valakivel, hogy tud programot írni. De kisgyerekeknek algoritmus-értelmezés szempontjából nem rossz.

5.f.) AWK, bash-script: elsősorban Linux alatt használt parancssori "munkafolyamat-gyorsító" nyelvek.

5... ... ... stb, stb, stb.

2018. okt. 22. 12:21
 12/14 anonim ***** válasza:
2018. okt. 22. 12:38
 13/14 Szirty ***** válasza:
2018. okt. 22. 13:35
 14/14 anonim ***** válasza:
A #12-es által belinkelt oldal jól bizonyítja, - amit mondtam is -, miszerint ha az alapokat, a lényegét a programozásnak sikerül megfogni, akkor a többi már csak szórakozás!
2018. okt. 23. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!