Van magyar nyelvű programozási nyelv?
A kezdőknek, főleg a gyerekeknek készült programozási nyelveket szokták honosítani. Példának okáért a Logo-t - az oktatásban elterjedt Imagine változatában
a parancsok honosítottak.
Vagy ott van példának okáért a Scratch:
De emlékeim szerint az 1980-as években, a mikrogépek korszakában volt kísérlet(?) egy magyar nyelvű Basic-implementációra is.
A Logo beszél magyarul, a Prolog program olyan nyelvet használ, amit te is (eltekintve attól, hogy lehetnek benne olyan kifejezések, mint redundancy check).
Továbbá lehet, hogy valaki poénból készített ilyet, de azon nem valószínű, hogy könnyű programot írni.
Én huszonegynéhány éve magyarítottam a commodore basic-et. :)
Az interpreterben átírod a szintaxisokat, ügyelve az azonos betűszámra! Ennyi.
Mire végzel, már angolul is fog menni! :)
Nem sok értelme lenne.
A teljes nyelvtanilag magyar szöveg úgyse lenne használható, a szintaktikát úgy is meg kellene jegyezni. Ha meg az algoritmussal tisztában vagy azt a pár utasítást nem nehéz megjegyezni.
Pl. egy nem programozónak az alábbi szavak nem jelentenek semmit sem:
Poke
Peek
Printf
Printc
Set
Get
#4, #5-nek:
Saját célra igen.
poke peek print get
beír néz kiír kap
Természetesen csináltam ékezetes karaktereket is. SET parancs a commodore-n nem volt.
C ben preprocesszorral tudsz magyarítani :D
#define int egész
és stb..
példakód: [link]
A fenti link külsősöknek: ideone(pont)com/u4M98C
Összesen van 32 kulcsszó vagy valami hasonló. Nem nagy meló.
ezért használtam while-t :D
yep
doksik úgyis angol nyelvűek
stackowerflow is angol
stb..
nem lehet megúszni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!