Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ha egy nyílt forráskódú...

Ha egy nyílt forráskódú szoftvernek átírom a kódja egy részét, akkor azt eladhatom sajátomként?

Figyelt kérdés
Egész pontosan arról lenne szó hogy leszedtem a netről egy nyílt forráskódú komplett webalkalmazást, ami önmagában elég egyszerű (egy kicsit semmit mondó), de teljesen átalakítottam a megjelenését, és egy jó pár dolgoz átírtam a kódjába. Ebben az állapotában eltudnám adni, mert így sokkal jobban néz ki de a lényege persze maradt az eredeti. Ez így legális?
2010. jún. 11. 15:16
 1/8 anonim válasza:

Ezen az oldalon tudsz tájékozódni a különböző Open Source licenszekről. Itt le van írva, hogy milyen feltételekkel terjesztheted a terméket.

[link]

2010. jún. 11. 16:36
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Az attól függ milyen liszensz alatt jelent meg az eredeti forrás.

Ha GPL, akkor letöltheted, használhatod, módosíthatod, továbbadhatod (pénzért is), de amit írtál hozzá vagy módosítottad, akkor az is a GPL alá fog tartozni. Tehát ha mondjuk megveszem tőled 50.000 Ft-ért és felrakom a netre és ingyen letöltehetővé teszem, akkor abba nem szólhatnál bele.

Ja! És "saját kreálmányként" nem hiszem, hogy adhatod, mert te csak átírtál benne valamit.

Ha a Lexus-ba beletennék Suzuki kárpitot, az már Suzuki kreálmány lenne?

Ha jól tudom a készítőt nem is törölheted ki belőle, csak beírhatod magad, hogy módosítottad.

2010. jún. 11. 16:36
 3/8 A kérdező kommentje:

Oké, most már értem köszi.

De mi van akkor ha annyira átalakítottam hogy felismerhetetlen az eredeti állapota, és mindent kitöröltem a kódjából ami a szerző(k)re vonatkozik. Linkeket,reklámot,emailt ...stb. Ja, és még le is fordítottam magyarra, mert Magyarországon még nincs is magyar változata. Lényegében úgy néz ki mintha én csináltam volna az egészet, és a motorját lemásoltam volna egy hasonló szoftverből.

Pl: van egy nyílt forráskódú fórum, ami csak angolul létezik. Ha ennek megcsinálom a magyar verzióját, és teljesen átalakítom a megjelenését, + még ki is bővítem 1-2 dologgal, attól függetlenül a motorja ugyanaz marad de ez már végülis mondható az én kreálmányomnak?

A nyílt forráskódú license azt mondja hogyha módosítok is rajta valamit, akkor is ingyen kell terjesztenem de ezért szeretnék pénzt kérni mert nagyon sokat dolgoztam vele mire elkészült az új formája.

2010. jún. 11. 17:24
 4/8 anonim ***** válasza:

El lehet adni, de én azt mondom: hülye aki megveszi. Szoftvert igen ritkán vesz az ember. Magánszemély nagyon ritkán, vállalat pedig igen megfontolt. Ha találnak ingyenes alternatívát, ami ugyanolyan jó, akkor bukta.

Talán az MS office kivétel, de ott a titok nyitja a már megszerzett piacban rejlik.

2010. jún. 11. 19:12
 5/8 anonim ***** válasza:

Az, hogy legális-e, az a licensztől függ,

viszont az, hogy kiba$zottul etikátlan, az független a licensztől.

2010. jún. 11. 22:44
 6/8 anonim ***** válasza:
sharw. progi?
2010. jún. 12. 14:41
 7/8 anonim válasza:
Ha GPL, akkor árulhatod, de nem változtathatod meg az eredeti licence-et, és az eredeti szerzőket is ugyanúgy bent kell hagyni, ráadásul nyilvánossá kell tenni az egész forráskódot a módosításokkal. Ha ezekután is megveszi valaki, hajrá.
2010. jún. 12. 15:50
 8/8 A kérdező kommentje:

Ez egy teljesen ingyen letölthető és szabadon terjeszthető szoftver, de magyar verziója még nincs. Ezt én megcsináltam és teljesen átalakítottam a kinézetét, de a motorja maradt ugyanaz. Ez olyan dolog, hogy pl: minden fórumnak is ugyanaz a motorja, ugyanúgy adatbázisba rakja a felhasználókat, megjelenít itt-ott infókat, de mégis mindegyik másképp néz ki, de ugyanaz a funkciója.

Olyan mintha csináltam volna egy programot ami ugyanúgy működik csak másképp néz ki.

2010. jún. 12. 18:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!