Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ez szerintetek így jó?

Ez szerintetek így jó?

Figyelt kérdés

Saját képernyőt szeretnék kidolgozni, a cél karaktergrafikus képernyő emulációja lenne.

A kérdésem az, hogy ehhez készítettem saját font készletet (5 x 8) és azt szeretném tudni, hogy a méret megfelelő-e, tehát olvasható e különösebb nehézség nélkül, valamint a font (betű) alakja hagy-e kivánnivalót? Tudom, az N betű tükrözött, de azon kívül?

A screen linkje:

[link]

A kritikus, de normális válaszokat előre is köszönöm.

2018. jan. 31. 15:01
 1/10 SimkoL ***** válasza:
Én talán a Q farkát beljebb húznám, mert nekem szemüvegesként könnyen keverhető az O-val. Amúgy jó, csak kérdés lesz-e kis betűs és magyar nyelvi változat is ?
2018. jan. 31. 15:32
 2/10 tabaki ***** válasza:
Dettó, ezenkívül nekem még a négyes szám kissé kilóg az általános írásképből, de amúgy ügyesen oldottad meg. Bemutathatnád majd a használatát is, ha kész a programod.
2018. jan. 31. 16:13
 3/10 anonim ***** válasza:

Nem vektorgrafikus font?

Viccnek jó.

2018. jan. 31. 16:18
 4/10 A kérdező kommentje:

Hát igen. A lehetőségeket erősen behatárolja, hogy egy-egy betű 5 x 8 pixcelen el kell, hogy férjen. Kis betűk és magyar nyelvi támogatás nem lesz, csak angol nyelvű szövegek kerülnek majd megjelenítésre, szerencsére a Q betű sem lesz gyakori, meglehet nem is kerül elő.

Közben rájöttem, hogy az ABC helyett, valamilyen olvasható szöveggel kéne reprezentálni a dolgot. Ezt meg is ejtettem:

[link]

Észrevételedet köszönöm.

2018. jan. 31. 16:19
 5/10 A kérdező kommentje:
Ha egy fontkészlet csak egyetlen mértetben lesz megjelenítve, akkor mi értelme lenne a vektorgrafikának?
2018. jan. 31. 17:16
 6/10 2*Sü ***** válasza:

Alapvetően rendben van. Amin változtatnék:

- A J betű felső „talpa” lehetne keskenyebb, és a szára kerülhetne egy pixellel balra, hogy a felső talp lehetne szimmetrikus.

- A K betű fura, de nem tudom 5*8-ban szebb lenne-e, ha a felső szára egy pixellel lejjebb kerülne.

- A P „hasa” nyugodtan lehetne egy pixellel nagyobb.

- A Q farka lehetne markánsabb.

- A S kicsit fura, megpróbálnám szimmetrikussá tenni.

- A V nem rossz, esetleg megpróbálnám úgy, hogy meredekebb legyen a szára.

- A W sem rossz, de ott is megnézném egyenes szárakkal (mintha az M fejjel lefele lenne).

- A 3-asnak lehet ad némi olvashatóbb jelleget, ha a felső szára egyenes.

- A 4-est érdemes lenne újratervezni.

- A 7-est a második pixelsortól eltolnám eggyel jobbra.

De lehet nem is kell annyira törnöd magad:

[link]

[link]

(A 5*7 amúgy jobb választás lenne, akár úgy is, hogy 5*8 lenne a betűméret, de az alsó pixelsor üres.)

2018. jan. 31. 17:52
 7/10 anonim ***** válasza:
Nagyon tetszik, bár hiányolom az Y-t és a Z-t.
2018. jan. 31. 19:12
 8/10 A kérdező kommentje:

Tabaki:

Nagyon jó észrevétel, a négyest terveztem is átdolgozni, mert roppant béna volt, csak valahogy elsikkadt. Most pótoltam.

A program ezen része egyszerű, kiolvassa a karakterképet az aktuális sorban és ha "1" akkor green, egyébként black az adott pixel. Mindez scanline-nal, Így egy jelenleg 720 x 400-ra definiált, képernyőt gyorsan, néhány mSec alatt kirajzol.

2018. febr. 1. 09:07
 9/10 A kérdező kommentje:

2*Sü:

Neked is köszönöm az észrevételeidet.

A "J" és az "S" vonatkozásában meg is valósítottam. A V, W úgy maradt, mert szerintem a stílus láttal volnas a kárát, ha hozzájuk nyúlok. A P hasán sem lehetett változtatni, mert a középvonal meghatározta annak magasságát.

Készítettem egy másik, az előzőtől méretben némileg eltérő fontot, ez 7 x 8 pixeles, a korábbi 5 x 8-as volt.

Az eredményt alábbi linken lehet megtekinteni, azonos szövegek mindkét fontnál. Szerintem az utóbbi, a nagyobb lesz a jó:

[link]

Köszönöm mindenkinek,

mentek a zöldek.

2018. febr. 1. 09:15
 10/10 A kérdező kommentje:

A jó link:

[link]

2018. febr. 5. 09:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!