Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Óra, perc hét biten. Hogyan?

Óra, perc hét biten. Hogyan?

Figyelt kérdés

Órát, percet (másodpercet) szeretnék ábrázolni olyan rendszerben, ahol a számok -128 és 127 között ábrázolhatók csak. Tehát nyolc bit a legnagyobb "hely" ahova bele kell férnie az időnek. Az MSB fennmarad az AM/PM-nek, így marad mindössze 7 bit. Ezen meg hogyan?

Kétszer 8 bitet használhatok, de nem vonhatom össze azokat.

2017. nov. 3. 23:38
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

7 (8) biten nyílván sehogy. Nyolc biten 2^8=256 bitsorozathoz tudsz elemeket rendelni, de óra és perc ábrázolásához 24*60=1440 különböző elemhez kellene egyedi bitsorozatot rendelni.

Ha viszont van kétszer nyolc bited, akkor megadható egy megfeleltetés az idő és a bitsorozatok között, mivel 2^16 > 24*60. Hiába nem vonható össze a 2x8 bit, attól kezelheted őket együtt.

Pl percben méred az időt. A 2x8 bitet úgy kezeled, mintha egy 16 bites szám lenne. 0-ról indul az idő és a neki megfelelő bitsorozat is. Ha növeled 1 perccel az időt, akkor a 16 bites számot is. Csak azt kell leprogramoznod, hogy a szám a növelés erdeményeként 2x8 biten úgy legyen ábrázolva, mintha 1x16 biten lenne.

Másodpercet hozzávéve még így sem fog működni, mert 2^16 < 24*60*60.

2017. nov. 4. 00:14
 2/3 A kérdező kommentje:

A válaszodat köszönöm, tökéletes.

Ezt mondjuk eddig is tudtam, de hogy így leírtad, adott egy használható ötletet, amire enélkül nem jöttem volna rá.

Nekem tulajdonképpen elég a mp-nél nagyobb felbontás is, így a rendszeridőt kiolvasva, azt transzkódolom olyan felbontásra, amely belefér 16 bitbe.

Ez azt jelenti majd, hogy ugyan csak 2 mp pontossággal de eltárolhatom az időt két byte-on, ráadásul a másodpercekkel együtt.

Mégegyszer: köszönöm a segítségedet.

2017. nov. 4. 07:09
 3/3 anonim ***** válasza:

vagy pedig az első 8 biten tárolod a perceket (6 bit) a második 8 biten pedig az órát (5 bit).

Szerintem ez egyszerűbb, mert az adott byte-ot kiolvasva rögtön megkapod az óra és perc értékeket.

Nem mintha az első hozzászóló javaslata bonyolult lenne...

2017. nov. 4. 10:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!