Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Pascal-ban hogyan lehetne...

Pascal-ban hogyan lehetne karakteres felületű sudoku-t csinálni? Hogy kell definiálni?

Figyelt kérdés

Tehát, a tologatást stb miként kell megvalósítani, hogy működjön is?

program sudoku;

var

jatek : array [1..3,1..3] of byte;

i, j, k : byte;

begin

k := 1;

for i := 1 to 3 do

for j := 1 to 3 do

begin

jatek[i,j] := k;

inc(k);

Write(jatek[i,j]:5);

end;

end.

2017. okt. 31. 19:18
1 2 3 4
 11/33 tabaki ***** válasza:
Ja, igaz, közben coopper sem alszik, mégiscsak jó lesz összekapnom magam...
2017. nov. 1. 10:30
 12/33 coopper ***** válasza:

@tabaki : "0 után vizsgálandó értékeket akkor is gondosan ellenőrzöd, ha nem kettős kódot kaptál,"

Szerintem ezzel nincs gond (jó igazad van valószinűleg a kérdező nem direkt csinálta igy, tehát végül is ez is egy hiba), de ha igy marad akkor müködik a H,P,K, és M betükkel is (vagy SHIFT és a h,p,k és m betű vagy CAPS LOCK és ugyanúgy a h,p,k és m betű)

Üdv.

2017. nov. 1. 10:41
 13/33 SimkoL ***** válasza:
Én is felébredtem :) [link]
2017. nov. 1. 11:16
 14/33 tabaki ***** válasza:

@#13:

Azt egyelőre nem nézem meg, maradjon nekem is egy kis szórakozás ;)

2017. nov. 1. 12:10
 15/33 tabaki ***** válasza:

@#13:

Végre egy kérdező, aki a jelek szerint örömét leli a gondolkodásban, szerintem egyszerre nem kell nagyon előreszaladni, hadd legyen ideje eljutni a következő megoldandó részproblémáig.

A mozgatást pedig pont fordítva kéne intézni: Igaz, hogy valójában a lyukat mozgatod, de azt játsszuk, hogy a mellette levőt húzzuk a lyuk irányába. Tehát, amikor a jobb iránygombot nyomod le, akkor megy a lyuk balra, stb.

Én egyelőre itt tartok:

[link]

2017. nov. 1. 14:11
 16/33 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a válaszokat és a megoldásokat.

Meglepett, hogy mekkora ellenszenvet váltott ki, hogy kettős karakterként próbáltam kezelni a funkcióbillentyűket.

Régi Pascal-könyvben ajánlották e megoldást, mondván, hogy kettős kódokat generálhatnak a funkcióbillentyűk és ez ilyen módon küszöbölhető ki.

Lehet az is, hogy "én vagyok a szokásosnál is érzékenyebb".

2017. nov. 1. 20:56
 17/33 tabaki ***** válasza:

@#16: „Lehet az is, hogy "én vagyok a szokásosnál is érzékenyebb".”

Az bizony meglehet, mert szerintem semmiféle ellenszenvet nem váltott ki a funkcióbillentyű-kezelésed, nagyjából ez a módja. De a második kód beolvasását érdemes arra az esetre korlátozni (egy begin..end között), ha előzőleg #0-t kaptál. De, mint coopper említé, így sem okoz gondot, csak éppen a nem túl indokolt, H,P,K, és M billentyűket is bevonja az irányításba.

2017. nov. 1. 21:46
 18/33 A kérdező kommentje:

Ez esett kicsit rosszul:

"Nagyon vagány, hogy a 0 után vizsgálandó értékeket akkor is gondosan ellenőrzöd, ha nem kettős kódot kaptál, meg az, hogy minden esetben útmutatást adsz

arra is, mit tegyen a program olyan helyzetben, amely nem következhet be."

Nekem úgy tűnt, hogy a mozgatásnál figyeltem a túlcsordulásra, a kettős karakter-problémát már értem.

2017. nov. 1. 22:14
 19/33 tabaki ***** válasza:

A pimasz megjegyzéseimet ne vedd a lelkedre, aszerint ítélj a jószándékom felől, hogy foglalkozom-e a kérdéseddel. Nincs abban semmi rossz, vagy pláne szokatlan, hogy az ember furcsa dolgokat produkál, ha nem talál rá a megoldásra, de mégis gyötri az agyát, hogy csináljon már valamit... Ne félj, én is csak addig vagyok nagy legény, míg kezdő szintű feladatokkal kell összemérnem a tehetségemet, lehet, hogy egy év múlva éppen te fogod majd fejcsóválva javítgatni a félresikerült kódjaimat. Arra próbáltam felhívni a figyelmedet, hogy a bombabiztos program érdekében mulatságosan túlbiztosítottad azt a lehetőséget (igen, a túlcsordulást), amelyet előzőleg egy iffel kizártál. Általában valami ilyesmiről van szó:

if x > 1 then

x csökkentése, könyvelés

else

a fentiek nincsenek, van viszont sípszó, és x határértékre állítása

Tehát: Nemcsak, hogy hangjelzéssel figyelmeztetsz arra, hogy semmi sem történik, hanem még be is állítod a változót ugyanarra az értékre, ahol amúgy is van. Mindezt négyszer... Ne mondd már, hogy nincs rajta egy kis somolyogni való :)

2017. nov. 1. 23:26
 20/33 A kérdező kommentje:
Értem, azt gondoltam, az a megjegyzés is a kettős karakterkezelésre vonatkozik...
2017. nov. 2. 19:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!