CodeBlocks konzolján hogy kell beállítani, hogy UTF8 karaktereket is ki tudjak íratni C programmal? (Windows)
Nemrég kezdtem tanulni a C-t, táblázatot akarnék kirajzolni, de az általam használt karaktereket nem szereti a CodeBlocks konzolja.
┌───┬───┬───┬───┐
| | | | |
├───┼───┼───┼───┤
| | | | |
├───┼───┼───┼───┤
| | | | |
└───┴───┴───┴───┘
valami ilyesmit szeretnék, egyelőre még a betűk nélkül, azonban 4x3-as táblára ezt kapom:
ÔöîÔöÇÔöÇÔöÇÔöČÔöÇÔöÇÔöÇÔöČÔöÇÔöÇÔöÇÔöÉ
| | | |
ÔöťÔöÇÔöÇÔöÇÔö╝ÔöÇÔöÇÔöÇÔö╝ÔöÇÔöÇÔöÇÔöĄ
| | | |
ÔöťÔöÇÔöÇÔöÇÔö╝ÔöÇÔöÇÔöÇÔö╝ÔöÇÔöÇÔöÇÔöĄ
| | | |
ÔööÔöÇÔöÇÔöÇÔö┤ÔöÇÔöÇÔöÇÔö┤ÔöÇÔöÇÔöÇÔöś
Próbáltam nézni a CodeBlocks konzol beállításait, de nem találtam semmit :'(
Létezik C-ben is a pascalos SetConsoleOutputCP(CP_UTF8);-hoz hasonló parancs?
Köszönöm a segítséget!
include-olod a windows.h headert, és utána egyszer a main legelején:
SetConsoleOutputCP(CP_UTF8); //talán?
a parancs működik, de a konstans nem biztos hogy be van állítva, de ha magyar ékezeteket akarsz, például 1250 megfelel.
Ha csak nincs valamilyen különleges indokod, hogy ezt csináld, akkor szerintem ne erőltesd. A consol nem arra való, hogy gyönyörű szép ábrákat és táblázatokat rajzolj rá. A célnak teljesen megfel egy ilyen táblázat is:
-------
|a|b|c|
-------
Ennél hasznosabban is el tudod tölteni az idődet. Eléggé ritka, hogy consolra utf-8 karaktereket kellene írni.
#1: köszi, kipróbálom
#2: Beadandómba kell. Különleges indok: Linuxos GCC-n kell működnie, amin hiba nélkül kiírta a karaktereket. Ezt akarom Windowson is elérni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!