Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért nem pozicionálja, és...

Miért nem pozicionálja, és méretezi a videót?

Figyelt kérdés

Most próbálom elsajátítani önállóan a html + css alapjait (videók, online anyagok segítségével).

Szeretnék egy videót berakni háttérnek, ehhez ezeket a sorokat írtam.

.vpoz {

position: absolute;

top: 50%;

left: 50%;

transform: translate(-50%, -50%);

width: auto;

height: auto;

min-width: 100%;

min-height: 100%;

}

</style>

</head>

<body class="hatter">

<video autoplay loop poster="xy.jpg" class="vpoz">

<source src="xy.mp4" type="video/mp4">

Ezzel elméletileg középre kellene pozicionálni a videót, illetve a méretét kellene az adott képernyő méretére pozicionálni.

A videóban tökéletsen működik, nekem viszont nem akar sikerülni, mert megjelenik az alsó, és oldalsó gördítő sáv is, vagyis valami hiba van a sorok közt.

Meg tudnám oldani, hogy pl fix 300px-300px méretű legyen a videó, de az máshogy mutatna minden képernyőn, gondolom nem kell részletezni...

Köszönöm előre is a segítséget!

(Ha hülyeséget írtam, ne kövezzetek meg, még csak ismerkedek a dologgal.)

2017. szept. 2. 16:39
 1/5 sharkxxx ***** válasza:

<style>

body {

margin: 0;

}

.hatter {

background-color: #000000;

}

.vpoz {

position: absolute;

max-width: 100%;

max-height: 100%;

}

</style>

</head>

<body class="hatter">

<video autoplay loop poster="xy.jpg" class="vpoz">

<source src="xy.mp4" type="video/mp4">

<source src="xy.webm" type="video/webm">

</video>

</body>

2017. szept. 2. 20:26
 2/5 A kérdező kommentje:
A max-width/height nem korlátozza le a videó méretét a videó 100%-ára? Azaz ha 1368x768-as a videó, teljes en ki fogja tölteni az 1920x1080-as képernyőt is?
2017. szept. 3. 13:32
 3/5 anonim ***** válasza:

Nem, az nem a videó 100 százaléka, hanem a szülő elem (jelen esetben: body) 100 százaléka.

Az alábbinak viszont semmi értelme:

max-width: 100%;

max-height: 100%;

2 sorral lehetne helyettesíteni:

width: 100%;

height: 100%;

Én mondjuk az következőt jobban szeretem használni, mert így garantáltan kitölti az ablakot (a százalékban megadott magassággal szoktak gondok lenni, mert a body alapértelmezetten nem tölti ki a teljes képernyőt, csak szélességében):

width: 100vw;

height: 100vh;

(vw: viewport width, azaz az ablak szélessége, vh: viewport height, azaz az ablak magassága)

A "top: 50%" nem azt jelenti, hogy a téglalap közepe lesz pontban középen, hanem a teteje, a "left: 50%" pedig a téglalap bal oldalára vonatkozik, szóval ezt hagyd el, mert csak eltolod vele a videót!

Az alábbit meg teljesen fölösleges kiírni, ugyanis ez az alapértelmezett beállítás (amúgy meg ha ):

width: auto;

height: auto;

A body-nak nem szokás class-t adni, mert dokumentumonként csak egy van belőle. CSS-ben lehet html tagekre is hivatkozni, olyankor nem raksz a név elé semmilyen karaktert.

2017. szept. 3. 20:36
 4/5 anonim ***** válasza:

Bocsi, elkezdtem az egyik zárójelbe írni valamit, aztán áttértem valami másra, és elfelejtettem befejezni.:D

Azt akartam írni, hogy amúgy ha rám hallgatsz, és úgy adod meg a szélességet és magasságot, ahogy én írtam, azzal amúgy is felülírnád a korábban beállított értékeket, szóval semmi értelme nem lenne

2017. szept. 3. 20:39
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2017. szept. 6. 18:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!