Hogyan kell értelmezni ezt a Turing-gépet?
A leírás itt található, egy ismert könyvből másoltam ki, bocs a szerzőtől, de teljesen tanácstalan vagyok!
Az input abc egyes és nullás lehet, illetve ezekből a számjegyekből állhat, tehát bináris.
A T állapotjelek halmaza 0,1,...
Na itt kezdődnek a gondok. Az állapotjelek ugyebár a szalagon vannak és a 0,1... nekem azt jelenti, hogy nullától végtelenig.
Akkor ezt most az átmenetfüggvény átváltja? Vagy mi van? A szöveg bináris jelekről szól, de decimálisban vannak megadva a szalagjelek?
Aztán:
balra = 0
jobbra = 1
helyben = 2
Akkor ezeket is átváltja binárisra az átmenetfüggvény?
De amit a leginkább nem értek, az a # jel.
Azt mondja, hogy 11.
Ennek az értéke tízes számrendszerben, ha beledöglök is három. Ha a balra a nulla a jobbra az egy a helyben a kettő, akkor hogy jön ide az 11? Vagy ez azt jelenti, hogy kettőt jobbra? Nem inkább 10-nak kellene lennie?
Addig tökéletesen értem, hogy van egy egy szalagos Turing gép, ami nullás és egyes inputokat fogad el, és az elfogadási állapotok halmaza az 1-es. De innentől kezdve egész egyszerűen úgy érzem, hogy a példa ellentmond a kezdeti feltételeknek.
Vagy tévedek? Valaki világosítson már fel legyen oly kedves!
Köszi előre is!
Túrd a netet barátom. Számtalan leírás van. Most a # is csak egy jel, amit definiáltak.
ELTE, SZTE, BME előadás fóliák/diák. Hajrá. Ha megérted ott, ezzel sem lesz már bajod.
l0f4szt sem tudok a témáról, de úgy értelmezem, hogy a # egy elválasztó karakter. Utána a gép leírása a könyv szerint úgy néz ki, hogy:
q:vég/elfogadó állapot(és egyben az állapotok számozásának felső határa)#t:üres mező(kiinduló érték) jelölése, az szalagértékek számozásának felső határa#q1:ha az állapot ez#x1:és a szalagon ez van#q'1:az állapot legyen ez#x'1:a szalagon legyen ez#m'1:a fej mozogjon erre#q2:ha az állapot az#x2:és a szalagon az van#q'2:az állapot legyen az#x'2:a szalagon legyen az#m'2:a fej mozogjon arra,... és így tovább a szabályok##
pl.
q t q x q x m
111#111#10#1#11#11#10##
Tehát 7 (111) a végállapot, 7 (111) jelöl üres mezőt. Amikor a jelenlegi állapot 2 (10) és a szalagon ahol van a fej 1 van, váltson az állapot 3-ra (11), írjunk a szalagra 3-mat (11), és a fej maradjon helyben (10 bin, 2 dec). Amint látod, ez egy elég értelmetlen Turing gép. Már csak azért is, mert ebben a gépben a könyv szerint a kezdőállapot nulla, és nincs szabályunk erre az állapotra.
Mint a könyv írta, ezt át tudjuk kódolni, úgy hogy lecseréljük #-t 11-re, 0-t 00-ra, 1-t 01-re, és akkor ezt kapjuk:
0101011101010111010011011101011101011101001111
Remélem hogy a válaszomnak van valóságtartalma, szakszerűségre pedig nem is próbáltam törekedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!