Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Melyik ascii kód okoz soremelé...

Melyik ascii kód okoz soremelést (entert) excellben a cellán belül?

Figyelt kérdés
[link]
2017. ápr. 6. 09:40
 1/6 A kérdező kommentje:
(ha @LF vagy chr(10) a soron következő akkor nem a cellán belül lesz enter hanem sort ugrik s a következő sor első cellájába ír tovább)
2017. ápr. 6. 09:45
 2/6 CspCsj ***** válasza:

"Sortöréssel több sorba" legyen a cellán bekapcsolva.

(fent a menüszalagon, vagy jobbegérgomb > Cellaformázás > Igazításnál)

2017. ápr. 6. 10:41
 3/6 Derwer ***** válasza:
Én anno erre a Char(10) kódot/formuát használtam, mikor scriptből generáltam outputot excelen belül.
2017. ápr. 6. 10:41
 4/6 A kérdező kommentje:

az utóbbi (a chr(10) problémát okoz. az elöbbit kipróbáltam volna, de az a gond, hogy a chr(10) vagy a @LF miatt eleve más cellába kerül az adat igy nincs mit tördelni.

CSV álományról van szó.

szóval valami olyasmi charakter kellene amit az excel nem értelmec a cellából való kiugrásnak. A @LF és chr(10)-en kívül nincs más ilyen?

2017. ápr. 6. 15:11
 5/6 sharkxxx ***** válasza:

Szóval nem is XLS állományról van szó, hanem CSV állományról?!

A CSV állományoknak sok formátuma lehetséges.

Amelyik formátumot nekem sikeresen megnyitotta az Excel 2002, annak ilyen formátuma volt:

a1;b1

"a2

a2

a2

a2";b2

Hex kóddal:

61 31 3B 62 31 0A 22 61 32 0A 61 32 0A 61 32 0A 61 32 22 3B 62 32 0A

Az egy sorban levő cellák között pontosvessző van.

A sorok között Char(0A) van.

A többsoros cellák tartama idézőjelben ("...") van.

A többsoros cella sorai között Char(0A) van.

2017. ápr. 6. 17:22
 6/6 A kérdező kommentje:

KÖSZÖNÖM!!!

Az utolsó előtti sor volt a számomra a kulcs.

Ha idézőjelek közt van a cella tartalma akkor a ctr(10) ami lényegében enter rendben végrehajtódik cellán belül. Fura, mert a chr(10)-nek az ascii tábla szerinti neve pedig a 36 évvel ezelőtti ZX81-en enter helyett szereplő new line kifejezés.

Arra kíváncsi leszek, hogy ha chr(10) helyett @LF van akkor is működik e. Nem vagyok bennfentes s nem is értem, mi a különbség a chr(10) az enter és a @LF között.

Magát ezt a problémát is lehet, rosszul fogalmaztam meg, ha igen akkor ezért elnézést kérek, de nem is excell fájlról van szó.

Egy excelltől független program kezel egy tömböt, elmenti adattárolóra, betölti ha kell, olvassa értelmezi, módosítja vagy akár hozzá is ír.

Az excell mindössze arra való, hogy monitorozza. A programnak ugyanis írni kellene egy monitorozó rutint is, de bölcsebb megoldásnak tűnt, ha az erre sokkal alkalmasabb excellt használom monitorizálásra. Ezért eleve az excellhez igazodva ;-el elválasztva menti el az állományt csv kiterjesztéssel. Így az excell csv-ként olvassa be és kezeli. Mivel a táblázat hatalmas, 40 oszlopos kb ezer soros és van olyan cellája ami 2 oldalnyi szöveg, excellel nézve könnyedén át lehet látni manuálisan, lehet kezelni, lehet módosítani manuálisan is.

2017. ápr. 6. 17:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!