Hogyan tanuljak meg programozni? és hol?
18 éves végzős gimnazista vagyok. Eddig front end fejlesztést tanulgattam szabadidőmben -> HTML, CSS, (jS és Jquery gyengén megy, még csak a syntax-ot tanulom ) és bootstrap.
Nincsenek infós ismereteim(nem rakom le az Info érettségit), de kinéztem pár külföldi egyetemet ahol az nem elvárás programozó szakon. Most ne azon veszekedjünk, hogy ebben a szakmában mennyire éri meg egyetemet végezni.
És tudom hogy azért megyek oda, hogy megtanuljak programozni :D, de ott gondolom egy hagyományos tanmenetet fogok követni amiben az alapokat tanítják meg és még hozzá kell tanulnom a modern technológiát magamtól. Ezért nem hülyeség, ha elkezdem legalább a syntaxot tanulni pár nyelvnek és megismerkedni pár frameworkkel.
Az a kérdésem, hogy hogyan tudok addig is tanulni? Milyen oldalt ajánlotok (nyelvtudás nem akadály, 16 évesen leraktam a c1-et angolbol), ahol kifejezettem java-t vagy Node.js-t tudok tanulni?
(tudom hogy a 2 teljesen eltérő csak még nem döntöttem el mit akarok pontosan)
Már körbekérdeztem pár külföldi oldalon és sokan írják a Teamtreehouse-t, freecode camp-et és a Code school-t. Ti már használtátok bármelyiket?És milyen?
Magyar alternatívákat is láttam pl.:CodeBerry: [link]
Erről tudtok valamit?
Nem kívánok állást foglalni, csak szeretném megismertetni azt a tényt is, hogy egyetem válogatja mit nyomnak az arcodba. Menjünk sorba: BME-VIK mérnökinfó, 2014-es tanmemet:
.NET + C# teljes körű áttekintése: 4. félév Szoftvertechnikák
SQL, PL/SQL, T-SQL, Entity Framework: 5. félév Adatvezérelt rendszerek (Szoftverfejlesztés specializáció)
Angular, jQuery, stb.: 5. félév Adatvezérelt rendszerek, Mobil- és webes rendszerek, Objektumorientált szoftvertervezés
SVN + GIT + TFS: 3. félév Programozás alapjai 3, 4. félév Szoftvertechnikák, 5. félév Témalaboratórium, Objektumorientált szoftvertervezés
Nem mondom azt, hogy az egyetem ilyen must-have ebben a szakmában, de mérföldekkel jobb szakember vagyok mióta ide járok és komolyan veszem ezt az egészet. Van szerencsém találkozni önképzett, OKJ-s stb. "informatikusokkal" és siralmas amit általaban produkálnak.
Nem a magyar felsőoktatás a top 1, de (és most csak saját tapasztalatból a BME-ről), ahogy pusztul ki a rendszerváltás előtti/körüli idős tanárnemzedék és váltják fel őket a fiatalabb generációk, úgy egyre színvonalasabb és hasznosabb tudást szerzel az egyetemen.
Továbbá fontos megjegyezni azt, hogy a mérnökinformatikus képzés nem programozónak nevel, hanem mérnökinformatikusnak. Ha innen kijössz akkor nem nagyon van az informatikának olyan területe - márpedig nagyon sok olyan területe van ami nem programozás - amihez ne konyítanál akár egész komoly mértékben. Ehhez viszont kell az elmélet is, bizony akár a B* fa is. Ha meg nem kutatással foglalkozol, akkor jó pénzért elmész egy céghez. Így vagy úgy, de szerintem több és jobb szakemberként (esetleg emberként) jösz ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!