15 éves vagyok, és most kezdenék el programozni. Van itthon egy könyvem delphi programnyelvről, ezért gondoltam azzal kezdeném. Jó hogyha azzal kezdem vagy van esetleg valami könnyebb, amivel érdemesebb lenne?
A Pascal tanuló nyelvnek készült, szintaxisában nem hasonlít a mai trendi nyelvekre. Delphi, Lazarus/Free-Pascal alatt is szinte minden platformra lehet programot írni, könnyen tanulható. Delphi-s állás valóban kevesebb van, de Windows alá, saját célra az egyik legtökéletesebb.
Az alapokat szinte mindegy miben tanulod meg. Legyél tisztában a programozás elméletével, utána valóban a nyelv már csak egy eszköz.
Igenis el lehet kezdeni tanár nélkül, méghozzá... Na várj...
Te komolyan könyvből akarsz tanulni? Tapasztalatból mondom, csak szenvedés lesz belőle. Én is így kezdtem ~ 13 évesen, de rá kellet jönnöm, hogy olvasmány nem tanít meg programozni... Sok fájdalmas szöveg, semmi interaktív szemléltetés...
Máshogy kezdj neki, úgy hamar feladnád.
Amikor én újra nekifutottam a dolognak, nem követtem el ugyan azt a hibát, mint először. Interaktív tartalmat kerestem, videókat. Nekem a C# nyelv tetszett meg (ajánlom neked is), azt kezdtem el tanulgatni.
Ezt a sorozatot találtam, egy kicsit esetlen srác adja elő, de mivel a középiskolai anyagot köpte át a youtube-ra, megbízható a tartalma:
https://www.youtube.com/watch?v=UMK4iUR4LIg&list=PL224F3AA87..
Kezd el nézni, hogy elsajátíts egy alap tudást. Időközben gyakorolj, alkoss programokat abból, amit megtanultál.
Ha a sorozattal kész vagy, kezd el szép lassan kiegészíteni a tudásodat egyéb tartalmakkal. Tervezz meg egy programot, majd kezd el programozni. Ha valamit nem tudod, hogy kell csinálni, nézz utána, kérj segítséget fórumon, majd a megszerzett információval bővítsd a tudásod.
Manapság a könyv már nem a legjobb megoldás a tanulásra. Interneten temérdek leírás, példaprogram, oktatóvideó és egyéb van, amiből lehet tanulni, ráadásul firssebbek is, mint a könyvek.
Azon kívül a programozás gyakorlati dolog. Egy-egy konkrét példa elemzéséből sokkal többet és sokkal gyorsabban lehet tanulni, mint egy könyv olvasgatásából.
"Egy-egy konkrét példa elemzéséből sokkal többet és sokkal gyorsabban lehet tanulni, mint egy könyv olvasgatásából."
Ha nulláról indul valaki, mindenképpen javaslom, hogy először egy könyvet, vagy egy teljes kurzust nyomjon végig, mert kell egy alap, egy megfelelő jól struktúrált tudás ahhoz, hogy rendesen tudj haladni példák elemzésével, és online tutorialokkal. Pl. ha elkezdesz olvasni olbjektumokról, elég nagy katyvasz alakulhat ki a fejedben, ha közben még nem vagy képben referenciákról/pointerekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!