Ha csak egyszerű asztali alkalmazásokat akarok írni akkor melyik nyelv lenne a legjobb választás?
Erre a Python3 szerintem tökéletesen alkalmas. Van benne beépített GUI könyvtár is (Tkinter), de használhatsz vele más könyvtárat is.
Szerintem ez egy elég jó könyv a tanuláshoz, a grafikus interfészt is megtanítja: [link]
Nincs olyan, hogy melyik a legjobb választás!
Rengeteg programozási nyelven lehet asztali alkalmazásokat készíteni. Mindig attól függ melyiket választjuk, hogy a probléma éppen melyiken megvalósítható a legkönnyebben.
Tehát tudni kellene mit akarsz készíteni. ...én ugyanis így vaktában egyik nyelvet sem ajánlanám, na és főleg a mindenki által sztárolt Python2-3-at nem! :-)
Tehát mit akarsz készíteni? Gondolom egy játékot. Melyiket? :-)
Egy nagyon egyedi játékot akarok. Az lenne a lényege hogy pixeles kockákból lehetne benne építkezni.
Ugye érzitek a szarkazmust? :D (egyébként a command blockban valóban lehet valamilyen szinten programozni)
2d játékot akarok.
Lazarus lesz neked a legjobb.
Ingyenes is, könnyen tanulható is és még kényelmes is.
Félig meddig magyarul is tud.
Na így már van egy kis rálátásunk...
"Egy nagyon egyedi játékot akarok..."
"...pixeles kockákból lehetne benne építkezni."
A Minecraft mióta egyedi??? :-)
"2d játékot akarok"
Ha KOCKÁK-ból lehet építkezni, akkor az már eleve 3D... :-) (mellesleg minden amit látsz a képernyőn, az pixeles)
14 évesen már 6 éve érdekelt engem is a programozás, de nem akartam se egyedit, se világmegváltót csinálni, csak élveztem a programozást... :-)
Delphi (Lazarus): főleg olyan alkalmazásokra jó, amelyeken nyomógombok, meg legördülőmenük meg hasonlók vannak, nem kifejezetten játékra van kitalálva!
(Mellesleg a FreePascal, a SharpDevelop, MinGW meg a Java is ingyenes, könyű és kényelmes, ha értesz hozzá.)
C++: inkább objektumorientált, megintcsak nem játék-készítésre találták ki! (a C-vel szinkronban inkább játékmotor készítésre jobb, de ahhoz az nem elég, hogy: "valamilyen szinten érdekel a programozás" :-)
SDL: 2D-s játékokra nem rossz! Zenét is könnyen tudsz vele implementálni.
OpenGL (Glut): 3D-s játékokra! Bár ehhez kellene némi térlátás és matematika. ...és nem baj, ha legalább tudod hogy kell 2 mátrixot összeszorozni...
DirectX: 2D-3D-s játékokra jó, de nem úgy hogy reggel leülsz és estére kész is... :-)
C#: ezt nyomják a sulikban, mert viszonylag könnyen érthető, álítólag jobban megértik, mint a Pascal (FreePascal), holott ez utóbbit oktatták sikeresen az előző évtizedekben. A C# annyira "univerzális", hogy Windows-on kívüli világ számára már nem létezik (a .NET keretrendszer miatt!).
Ha 2D-s univerzális játékot akarsz, akkor SDL, az futni fog még számotokra ismeretlen gépeken is... :-)
7: Ha kockákból akar építkezni, akkor attól még a mgjelenítés simán lehet 2D, vagy izometrikus 3D ami szintúgy 2D.
A delphi-lazarus meg arra jó, amit ír benne és ha az éppen játék, akkor arra. Kivált, hogy említi: egyszerű alkalmazásokat szeretne fejleszteni.
Ugyanezt el lehet mondani a Cpp-ről is, ugyanis az IS univerzális programozási nyelv, tehát jó bármire. Sőt, a Cpp az ami igazán bármire jó. Az más kérdés, hogy a legtöbb befektetést ez igényli.
SimkoL (#8): Nem nincs meg, most hallottam róla életemben először... ...de holnap már el is felejtem... :-) ...mert manapság már a szart is át lehet konvertálni fossá, bocs a kifejezésért! (lásd a Java kódokat, minden rendszerre megírják a JVM-t és a kód így "univerzális") De ha már felhoztam a Java-t, egyvalamit nem értek. De Te biztosan tudod (SimkoL), hogyha annyira sztárolják a Java-t, nos akkor a böngészők (GC, FF) miért dicsekedik azzal, hogy már olyan biztonságos a böngészőjük, hogy a Java-t is blokkolják, sőt mintha azt hallottam volna, hogy ki is vették a támogatását (legalábbis a GC-ből).
pen-dragon (#9): a kocka az egy térbeli alakzat, annak a 2D-s változatát speciális négyszögnek (négyzet) nevezzük... :-) Minden nyelv arra jó, amire használják, én is tudok neked HTML-ben is 3D-t csinálni (WebGL)... ...én azt mondtam, hogy a problémához kell választani nyelvet és nem egy nyelven kierőlködni bármit... ...ASCII-ben is lehet rajzolni kockát... :-) ...jaaa és tudod pen-dragon mindenki azt említi, hogy egyszerű alkalmazást akar csinálni, aztán mindig kiderül, hogy vagy operációs rendszert vagy FarCry5-öt... :-)
Pár éve azt hallottam, hogy a C-t is ki akarták nyírni a köztudatból, a Microsoft nagyon rá akart feküdni a JavaScript-re, vagy nem is tudom mit akart, lehet hogy csak még több pénzt... :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!