Szoktak nők is programozással, fejlesztéssel foglalkozni?
Annyira tipikus férfiszakma, hogy a világ első programozója nő volt. :D
Persze, hogy szoktak, én ismerek is egy nőt, aki egy magyar alapítású nemzetközi cégnél szoftvermérnök. Pedig nő, és ráadásul az a tipikus szőke bombázó, akiből az ember ki nem nézné. :D
Csak ugye a sztereotípiák, megbélyegzések, társadalmi elvárások...
Sokan nem akarják/nem merik felvállalni magukat, mert "mit szólnak hozzá mások", meg "ez (mások szerint) nem nekem való". És inkább lesz programozó helyett marketinges, autószerelő helyett szakács, stb.
Sajnos még mindig túl kevesen. A hölgyek többségének valamiért nem olyan vonzó ez a dolog - bár szerencsére a fiatalok körében ez mostanság változni látszik.
(Plusz, mivel a HR-es csajok esetenként a standard fizetésük mellé egy-két felvett senior után kapnak majd' annyi bónuszt, mint nekem a fizetésem, nem merném teljes biztonsággal kijelenteni, hogy pályát tévesztettek)
Menj el random egyetem Informatika karára, és meglátod, hogy azért vannak ott hölgyemények :D
Kisebbségben vannak, ez tény, nem is azt mondanám alapvetően, hogy a programozás 'férfiszakma', de az egész reál ágazat, műszaki dolgok, matematika tipikusan a fiúk között szokott népszerűbb lenni, míg a különböző humán ismeretek, történelem, Irodalom, meg egyebek inkább vonzóak a leányzók számára. Remek kérdés, hogy ebben van-e valami genetikai hajlamosság, nevelésbeli különbségek, vagy társadalmi skatulya hatása ez, de jellemzően a fiúk érdeklődnek jobban a matematika iránt (és így a fizika, és az informatika iránt). Az tagadhatatlan, hogy a programozás megkövetel egyfajta affinitást, és szemléletmódot, de az vitatható, hogy ez az affinitás milyen mértékben alakítható ki fiatalabb korban.
"Persze, hogy szoktak, én ismerek is egy nőt"
Persze, a válaszoló ismer is EGYet. :D Igen, kb. ennyire tipikus. Persze ez csupán annyit jelent, hogy vannak női programozók. Az nem, hogy a nők általában ne érthetnének hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!