Hogyan írjak unit tesztet állásinterjún (Írjak-e egyáltalán)?
Írásbeli beugró írni függvényt ,ami megcsinál egy bizonyos feladatot.
Függvény nem gond, unit teszt nincs kikötve.
Én mégis írnék ilyenkor ,hogy a jobb?
public boolean doIt(String text){
...
...
return ...;
}
a, simán soroljak fel teszteseteket? pl null, "", text amire false, text amire true jön vissza.
b, konkrét teszt kódot írjak rá
c, konkért teszt kódot írjak rá junit-ban
d, ne írjak tesztet ,mert nem volt kikötve
Akár az interjún is megkérdezheted, kérnek-e, plusz pont-e. De szerintem, ha marad időd és lelkierőd, írj.
Én sima assert-eket írnék: egyszerű, kifejező, nem kell hozzá lib, gyorsan megvan + mutatja, hogy mélyen ismered a Java nyelvet.
assert !doIt(null);
assert !doIt("");
assert doIt("erre true-t dob");
Futtatáskor az -ea kapcsolóval aktiválod őket és kész.
Ezt így fordítva nehéz lesz megmagyarázni, hogy miért nincs. Főleg, mert nem tudom, hogy egyáltalán miért akarsz. Csak úgy(utólag)? TDD(új teszt->kód továbbfejlesztése)?
De akkor leírom, mit gondolok:
a függvényt (feltételezem) azért kérik, hogy lássák, hogy tudsz programozni, és ismered valamennyire a nyelvet is, amiben kérik.
Tehát lényeg, hogy milyen a kód, nem csak az, hogy működik, mert akkor kész binárist kérnének, vagy ilyesmi. Nem lefuttatni akarják, hanem megnézni. A tesztnek meg csak egy értelme van, hogy lefusson, és adjon egy booleant(kb). Szerintem se az nem kihívás senkinek az esetében, hogy tudja, mit akar tesztelni, se az, hogy megtanuljon 5 perc alatt egy testing frameworköt/környezetet. Ezért gondolom, hogy nincs értelme, nem lehet belőle semmit látni. (főleg, hogy nem kérték, nyilván oka van)
Ha eddig nem érthető, akkor még annyi, hogy lenne értelme a tesztnek, ha mondjuk kiadnának egy feladatot gépen, hogy csináld meg, és mutasd be X perc múlva. Mert akkor tudnád tesztelni a saját kódodat, amíg elkészülsz. De papíron a tesztből csak a teszt kódja látszódik -> azaz a nagy semmi.
Most te jössz.
Arra gondoltam, hogy elhagyása esetén arra gondolhatnak, hogy nem is hallott a unit tesztről.
Tudom...ők nem kérték, de lehet ,hogy épp azért ,mert kiváncsiak voltak rá, kinek jut eszébe.
Á, értem, ez esetben komment:
// kéne ide unit teszt is :)
pipa
#1 vagyok
Válaszomkor nem realizáltam, hogy papíros tesztről van szó. :) Ez esetben egyetértek #4-el: teljesen fölösleges.
> elhagyása esetén arra gondolhatnak, hogy nem is hallott a unit tesztről
De most ilyen alapon akkor pom.xml-t is írhatnál mellé, meg i18n-el csinálhatnád a kiíratásokat, etc...
Egyszerű a feladat: arra válaszolj, amit kérdeznek. :) Ha algoritmust kérnek, írj algoritmust. Ha unit tesztet kérnek, írj azt.
> kiváncsiak voltak rá, kinek jut eszébe
Ezt pedig egy egyszerű kérdéssel le lehet tudni az elején: "Írjak unit tesztet is?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!