Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Ha saját script nyelvet...

Ha saját script nyelvet szeretnék írni, akkor az értelmezőt milyen programozási nyelven érdemes megírni?

Figyelt kérdés
2016. jún. 7. 12:08
1 2
 11/19 SimkoL ***** válasza:
Basszus tudom mi volt a gond ! Kihagytam a Java-t :) - ugyan miért ? -
2016. jún. 7. 14:13
 12/19 A kérdező kommentje:

Kihagytad a JAVA-t.:D Azért, mert úgy gondolod, hogy az nem jó.

Nálam zöld kezet kap az is, aki azt mondja, hogy "JAVA,de C semmiféleképpen se", de ez fordítva is igaz.

(Még jó, hogy a kérdezőt nem lehet lepontozni)

És ha mondjuk valaki c++-ben jártas, de a többi nyelvben nem, akkor hiába jó a Python pl, ha nem érti. :D

2016. jún. 7. 14:32
 13/19 anonim ***** válasza:

#5 vagyok

#8:

>> 'Olyan nyelven érdemes megírni, amiben gyakorlott vagy.'

> Igen PHP-ben AutoIt-hez hasonlót :) A programozásban az elvégezni kívánt, megoldandó feladat határozza meg a nyelvet.

Egészen pontosan mi nem valósítható meg PHP-ban, ami ehhez a feladathoz kell? :)

És egészen pontosan miben jobb erre a célra az említett Free Pascal, mint a PHP?

> leginkább olyanon ami maga is önállóan fut

A legtöbb interpretált nyelvhez (a fent említett PHP-hoz is) létezik EXE generátor, azok számára, akik egy duplaklikknél nem képesek többre. De ez programozók körében szerintem nem szokott gondot okozni.

> .NET-es nyelvben is de itt már merülhetnek fel FrameWork problémák

Hát igen, plusz 2 kattintás lenne telepíteni kell egy másik .NET verziót. De most egy programozó magának írja a szkriptnyelvet, elég egyetlen verzióval dolgoznia.

> az értelmezőt is értelmezni kellene

Nem egy olyan nyelv van, ami egy másik nyelv értelmezőjére épít, ld. JDK nyelvek, Scala, Groovy, Kotlin. És ez nem hátrányukra vált, hanem hasznukra, mert az összes Java libbel kompatibilisek a 0. perctől fogva, és nem kell OS-dependent dolgokkal foglalkozniuk.

Én ezek miatt nyomtam kék (nem piros) kacsót.

#4-es kolléga lepontozásának oka számomra is rejtély.

2016. jún. 7. 14:42
 14/19 SimkoL ***** válasza:

Igen, mint már írtam is, erre a natív kódot készítő programok a legalkalmasabbak. Nagyban meghatározó az op. rendszer és a célfeladat. Linux alatt játszik a Python is, mivel szinte minden Linux része - ha jól tudom - és könnyen lehet benne fejleszteni. Windows-nál nem igazán jön be. A Python-nál is felmerülhet a gond a 2.7 és 3.0 ??? - nem tudom talán - eltérések között. ugyanez a helyzet a .NET-es nyelveknél, mivel a FrameWork a Windows része, de sok fejlesztő túl magasra teszi a lécet - értsd: verzió - indokolatlanul.

A C++ és a Free Pascal az a két nyelv amivel kényelmesen elboldogulsz, gyors és tudnak elengedett kézzel, pótkerék nélkül biciklizni.

Ha valaki leszólna a Free Pascal miatt olvasson utána, hogy milyen platformokon és mekkora sebességre képes.

2016. jún. 7. 14:53
 15/19 SimkoL ***** válasza:

Amikor elkészítek egy programot nem várom el a felhasználótól, hogy telepítsen még valamit, de lehet ő sem veszi jó néven ha sok 'szemetet' raknék a gépére a programom futása érdekében.

A feladat nem ismert, hogy milyen jellegű nyelv készülne.

Addig amíg 5-6 nyelv áll a rendelkezésemre ami tökéletes a megvalósításra nem fogom a jobb kezemmel a fejem fölött a bal fülemet vakarni.

A PHP-nek is meg van a maga helye, mint minden nyelvnek hol itt, hol ott. Én nem tudom Delphi-vel pótolni a PHP-t de te sem tudod PHP-val pótolni a Delphi-t.

2016. jún. 7. 15:15
 16/19 anonim ***** válasza:

SimkoL, te elbeszélsz mások feje fölött és nem értelmezed azt amit válaszolnak. A felsorolt nyelvek közül mindegyikkel lehet natív kódot készíteni, igen még Pythonnal is. Mindemellett nem értem, és talán rajtad kívül senki más sem hogy ennek hiánya miért lenne baj? Miért baj hogy egy program a .NET keretrendszerre támaszkodik vagy a Java RE-re? Esetleg miért baj ha egy program tartalmazza a megfelelő verziójú libpython-t vagy magát az interpretert? Sok ilyenre van példa. A különböző verziók problémája pedig nem létezik. A Pythont be szokták ágyazni, a Java és a .NET backward kompatibilis. Nem tudom mit akartál ezzel mondani.

A PHP pedig sokkal közelebb áll a scriptnyelvekhez mint a vizuális nyelveid (Delphi/VB) valaha is fognak. Nem világos miért hiszed az ellenkezőjét? Számomra teljesen értelmetlen amit mondasz. Miért gondolod hogy a PHP nem megfelelő választás de a Delphi igen?

2016. jún. 7. 15:44
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha gyakorlás: Amelyik nyelvhez értesz

Ha komoly használatra készül: C/C++

Ha azt akarod SimkoL kedveljen: Pascal

2016. jún. 7. 16:05
 18/19 anonim ***** válasza:

#5,#13 vagyok ismét

> Én nem tudom Delphi-vel pótolni a PHP-t

Pedig semmi extrát nem csinál. :) Paraméterek alapján kimenetet generál, közben beszélget esetleg fájlokkal, adatbázissal. Ezt mind tudja a Delphi is kisujjból.

> te sem tudod PHP-val pótolni a Delphi-t.

Én nem látok valós akadályt, van GUI lib PHP-hez is, az EXE építést és hordozhatóságot meg már kitárgyaltuk.

> Addig amíg 5-6 nyelv áll a rendelkezésemre ami tökéletes a megvalósításra nem fogom a jobb kezemmel a fejem fölött a bal fülemet vakarni.

Szerintem ez egy kulcs mondat. Pontosan ezt írtam én is. Abban oldja meg a kérdező, amiben jó. Ne kelljen neki új nyelvet tanulnia (~kitekerednie) csak ezért.

#17 LOL :D

2016. jún. 7. 16:09
 19/19 SimkoL ***** válasza:

'Ha gyakorlás: Amelyik nyelvhez értesz

Ha komoly használatra készül: C/C++

Ha azt akarod SimkoL kedveljen: Pascal'

Jelen esetben a C++-t javasoltam első körben, de igazad van, rád szavazok :)

2016. jún. 7. 19:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!